Најновије

Русија усред санкција зарађује милијарде долара од Сједињених Држава

САД и даље зависе од Русије у снабдевању кључним сировинама, пише америчка новинарка Ана Скинер.

Фото: pixabay. com

Сједињене Државе су уложиле много труда покушавајући да ускрате Русију изворе финансирања. Вашингтон и његови савезници увели су низ санкција које су требале да нанесу штету руској економији.

Према речима Ане Скинер, упркос свему Америка наставља да тргује са Русијом, купујући од ње нуклеарно гориво у вредности стотина милиона долара, преноси Неwсwеек.

„Путин и даље продаје САД нуклеарно гориво у вредности од скоро милијарду долара“, напомиње аутор америчког издања.

Обогаћивање уранијума је високо специјализован процес који је могућ само у одређеним земљама, попут Русије. Она има велике резерве уранијума, а такође је успела да створи нуклеарно гориво по њиховом принципу. Постројења за производњу ове врсте горива раде и у Канади, Кини и Француској, али руска предузећа имају најбољу инфраструктуру за овако сложен технолошки процес.

Као резултат тога, Русија производи нуклеарно гориво не само за сопствене потребе, већ и за продају. Један од купаца су САД, које годишње троше око милијарду долара на набавку руских сировина.

„Сједињене Државе имају 93 нуклеарна реактора, који производе петину електричне енергије у земљи. Четвртина нуклеарног горива потребног за производњу ове енергије долази из Росатома“, каже колумниста Неwсwеек-а.

Тако са једне стране, САД уводе антируске санкције и позивају своје партнере да учине исто. Са друге стране, на куповину руског горива троше стотине милиона долара.

НЕМАЧКА ОДБИЛА ИСПОРУКУ АВИОНА УКРАЈИНИ!

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА