Најновије

ПОБУНА МАШИНА ЈЕ БЛИЗУ, ТЕРМИНАТОР ЈЕ ПОСТАО РЕАЛНОСТ: Џејмс Камерон оставио писмо упозорења

Глумац Арнолд Шварценегер рекао је да филм "Терминатор", где су се машине побуниле против људи, данас постаје пророчански, пише магазин Пипл.

Терминатор (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, будућност која се одвија у филму је већ стигла. „Сада, после деценија, то је постало реалност. Ово више није научна фантастика или футуризам. Видимо то овде и сада“, рекао је он.

Шварценегер је додао да нам је режисер Џејмс Камерон „оставио писмо упозорења” о ризицима вештачке интелигенције.

Претходно је оснивач Мајкросфта Бил Гејтс отворено изјавио да је „почела ера вештачке интелигенције“.

У чланку под насловом „Доба вештачке интелигенције је почело“ на Бил Гејтс блогу, суоснивач Мајкрософта говорио је о предстојећој промени парадигме у технологији. Он верује да ће ОпенАИ-ови алати вештачке интелигенције за креирање језика бити на челу следеће технолошке револуције.

Гејтс је написао: „Видео сам две демонстрације технологије које сам сматрао револуционарним: прва је била 1980. године, када сам се упознао са графичким корисничким интерфејсом, претечом свих модерних оперативних система, укључујући Виндовс. Друго велико изненађење дошло је прошле године са импресивним напретком OpenAI-овог ChatGPT-а."

„Развој бештачке интелигенције је значајан као и стварање микропроцесора, персоналног рачунара, интернета и мобилног телефона. То ће променити начин на који људи раде, уче, путују, добијају медицинску негу и комуницирају једни са другима.”

Гејтс је рекао да је у контакту са OpenAI-ом од 2016. године, а прошле године је изазвао тим да обучи чет бота за испит из биологије за напредни пласман. Неколико месеци касније, рекао је да би бот могао да похађа курс биологије на нивоу колеџа.

Након што је видео резултате, Гејтс је почео да размишља о будућности и како ће се вештачка интелигенција свакодневно преплитати са људима, баш као и рачунари и паметни телефони.

„Инспирисало ме је да размишљам о свим стварима које вештачка интелигенција може да постигне у наредних 5 до 10 година.

Мајкрософт је обећао преко 10 милијарди долара за OpenAI. Међутим, као и свака нова технологија, увек постоји проблем: „Свака нова технологија која је толико ометајућа сигурно ће изазвати анксиозност људи, а то свакако важи за вештачку интелигенцију. Разумем зашто ово поставља тешка питања о радној снази, правном систему, приватности, пристрасности и још много тога."

Чак је и један од креатора ChatGPT-а упозорио да свет можда није тако далеко од потенцијално опасне вештачке интелигенције.

Подсетимо, према заплету филма „Терминатор” Џејмса Камерона, у будућности ће „машине”, односно вештачка интелигенција, преузети власт у свету, а људи у постапокалипси ће покушати да им се одупру. У филму постоји сцена у којој киборг убица којег игра Шварценегер долази у кућу једног од програмера технологије да га физички уништи, чиме га спречава да направи искорак у области вештачке интелигенције.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА