Најновије

СТРАХ У ПОЉСКОЈ: Затварају границе са Белорусијом

Пољска, Литванија и Летонија могле би заједнички да одлуче да затворе своје границе са Белорусијом због Вагнера, рекао је пољски министар унутрашњих послова.

Како је навео, ове земље могле би да затворе своје границе са блиским руским савезником Белорусијом ако се на њиховим границама са земљом догоде озбиљни инциденти који укључују Вагнерову групу.

Пољска чланица НАТО-а одлучила је 19. јула да премести војне трупе на исток земље након што су Вагнерови плаћеници почели да обучавају белоруске специјалне снаге неколико километара од њене границе.

Два дана касније, председник Владимир Путин оптужио је Пољску за територијалне амбиције према територији бившег Совјетског Савеза и рекао да ће се свака агресија на Белорусију сматрати нападом на Русију.

„Ако дође до озбиљних инцидената у вези са Вагнер групом на границама земаља НАТО-а и ЕУ, као што су Пољска, Литванија или Летонија, ми ћемо несумњиво деловати заједно“, рекао је министар Мариусз Камински.

„Не искључујем да ћемо, ако одлучимо да је ово прави одговор у овом тренутку, потпуно изоловати Белорусију“.

Пољска, која негира било какве територијалне амбиције према Белорусији, била је важно уточиште за противнике белоруског председника Александра Лукашенка, а Варшава је постала једна од најчвршћих присталица Кијева од када је Русија напала Украјину 2022. године.

Друмски саобраћај између Пољске и Белорусије ограничен је од фебруара због погоршања односа две земље. Пољска је такође оптужила Белорусију да вештачки ствара мигрантску кризу на граници тако што доводи људе са Блиског истока и Африке и покушава да их натера преко границе. Белорусија је то више пута демантовала.

Руске снаге напредују у правцу Купјанска (МАПА)

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА