Најновије

ДЕЈЛИ МЕЈЛ ЈАВЉА ПАНИЧНО: Путин шаље "нуклеарне лабудове"

Велико упозорење Дејли мејла.

Владимир Путин послао је два надзвучна нуклеарна бомбардера Ту-160 на нуклеарни погон у оквиру 12-часовне мисије ратне игре уочи самита НАТО-а.

Два Ту-160 у мисији дугог домета прелетела су више од 5.600 миља пре него што су слетела у арктичку базу у најисточнијем граду Европе након маратонског лета који је укључивао два допуњавања горива у авион Ил-78, преноси Дејли мејл.

Тачна рута ратних летова није откривена, али су авиони редовно распоређени у Норвешком мору северно од Британије и Баренцовом мору.

Руски званичници су додали да су у вежбе укључени и далекометни стратешки ударни авиони из ваздушне базе Енгелс у Саратовској области, у европској Русији, и из Амура на Далеком истоку.

Ратне игре, које долазе као јасно упозорење НАТО-у усред редовне реторике Путиновог режима о употреби нуклеарних пројектила, укључивале су укупно више од десет ударних и помоћних авиона Ту-160 и Ту-95МС.

Очекује се да ће самит НАТО-а у Виљнусу следеће недеље потврдити подршку Запада Кијеву и приближити Украјину пуноправном чланству у одбрамбеном савезу.

У летњој тактичкој вежби учествовало је више од 10 авиона Ту-160, Ту-95МС и Ил-78, изјавио је командант руске далекометне авијације генерал-потпуковник Сергеј Кобилаш.

„Упркос извршавању борбених задатака током специјалне војне операције, све планиране активности борбене обуке се изводе у потпуности“, каже генерал и додаје:

„Покренуте летачко-тактичке вежбе авијацијских пукова далекометних формација Енгелс и Амур“.

Авиони Ту-160 слетели су у арктичку авио-базу Советски код Воркуте – у руској Републици Коми – после дугих летова.

„Два стратешка ракетна авиона Ту-95МС слетела су на аеродром Анадир у Чукотској аутономној области, а стратешки ракетоносни авиони Ту-160 су слетели на аеродром Советски у Републици Коми“, рекао је Кобилаш.

Ту-160 - НАТО извештајно име Блацкјацк - је руски суперсонични стратешки ракетни бомбардер променљивог замаха који датира још из совјетске ере.

Првобитно је ушао у службу 1987. године и највећи је и најтежи борбени авион на свету - и најбржи бомбардер у употреби.

Авиони Ту-95МС - познати као Медведи - једини су на свету стратешки бомбардери на пропелерима.

Оба типа авиона коришћена су за гађање Украјине конвенционалним пројектилима.

Летови долазе док се Русија припрема да представи нове моделе Белих лабудова из совјетског доба.

Први прототип модернизованог Ту-160М испоручен је пре седам месеци, а почетак државних тестирања најављен је ове недеље.

„Ту-160 је најважнији део руске нуклеарне тријаде, па је модернизација борбених возила и оживљавање производње ових стратешких бомбардера наш приоритет“, рекао је Путинов блиски пријатељ Сергеј Чемезов, генерални директор Државне корпорације Ростех.

У међувремену, украјински председник Володимир Зеленски позвао је лидере НАТО-а да предузму конкретне кораке ка чланству Украјине на самиту следеће недеље, а током посете Прагу добио је подршку и од чешког председника, који је подржао напоре Кијева да се придружи алијанси.

Рекао је да је његовој земљи, ангажованој у 17. месецу рата против руских освајача, потребно много више од опште изјаве од више од 10 година да су врата НАТО-а само „отворена“.

Украјина тражи јасну индикацију НАТО-а на самиту 11-12. јула у Виљнусу да би могао да приступи војном савезу када се рат заврши.

Украјина жели да се придружи што је пре могуће, али чланице НАТО-а су подељене око тога колико брзо тај корак треба предузети. Неке државе чланице су опрезне у погледу потеза за које се плаше да би могли да доведу алијансу ближе активном рату са Русијом.

„Говоримо о јасном сигналу, неким конкретним стварима у правцу позива“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре заједно са чешким колегом Петром Павелом.

Зеленски је рекао да формулација усвојена на самиту НАТО 2008. није довољна, да ће врата војног савеза „остати отворена“ и да ће Украјина на крају постати чланица.

НЕШТО СЕ ДЕШАВА! Снажна експлозија у Запорожју (ФОТО)

Потребан нам је некакав сигнал, јасан“, рекао је он одговарајући на питања новинара.

„Да ће Украјина бити у алијанси. Не да су врата отворена – ово није довољно“, каже Зеленски.

СПРЕМА СЕ УПАД НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ? Албанска Коха јавља панично

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА