Најновије

ОДЛИВ КАДРОВА ИЗ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: "Људима се исплати да врате новац који је држава уложила у њихово школовање"

О одливу кадрова из Војске Србије се много прича, али се званично мало зна. Упркос побољшању материјалног статуса припадника војске и набавци модерније технике, најновија кампања Министарства одбране о пријему у јединице Kопнене војске поново је отворила питање да ли се Војска Србије суочава са озбиљним одливом људства и проблемом да тешко задржава школован и обучен кадар.

Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије)

После осам година школовања у Војној гимназији и на Војној академији и четири године проведене у служби, убрзо након стицања чина поручника, Давид Тривуновић одлучио је да напусти војску. Због љубави према униформи о тој одлуци је, каже, дуго размишљао. Ипак, преломио је да оде, упркос томе што ће војсци годинама морати да враћа новац који је уложила у његово школовање. Kако каже, није био задовољан пре свега начином рада у систему одбране.

"Некако сам имао осећај да су људи који су на вишим позицијама, тј. претпостављени, да се они налазе у апатији, да немају иницијативу да нешто промене и да побољшају овај систем, него све препуштају младим људима који врло брзо изгоре због тога што им не помажу колеге које треба да носе велики део терета", каже бивши поручник ВС Давид Тривуновић.
Војни аналитичар Петар Бошковић за Еуронеwс Србија каже да млади људи стално добијају погрешне поруке из система и да у Војсци не постоји осећај за кадар.

"Ви направите једну кампању где примате специјалце, којима ћете у септембру дати 240.000 динара плату - што је две хиљаде евра и што заиста добро звучи. Међутим, официру сте дали 95.000 динара. Значи једном ИТ-овцу дате 95, а 240 хиљада дате специјалцу са основном или средњом школом. Осећај топ менаџмента Министарства је потпуно излишан. Ја бих министру рекао да, пошто је правник, замисли себе као адвоката који има 95.000, а да његова дактилографкиња има 240.000", каже Бошковић, који додаје да је потребно запитати се зашто се то не дешава у МУП-у.

Војска Србије је преко друштвених мрежа и билборда позвала заинтересоване да стану у строј Kопнене војске, а таква медијска кампања за Војни синдикат Србије доказ је да је одлив кадрова велики, а јединице слабо попуњене. Исто мисли и новинар Фонета Давор Лукач који каже да војници одлазе због несигурних уговора, прековременог рада и приморавања да раде посао на који се уговором нису обавезали, док школовани кадар одлази због знања које у цивилству може боље да уновчи.

"Имате стране фирме које отплате њихово школовање, они прођу у војсци пар година стажа, науче посао, а већ су научили на Академији која има добре кадрове и што би људи онда остајали у војсци да би их прекомандовали и да би их малтретирали", каже Лукач за Еуронеwс Србија.

Сваке године из Војске оде око 2.000 људи?

Периодичне најаве о повратку обавезног служење војног рока, преко којег би се попуњавала упражњена места, и даље су мртво слово на папиру. Најновијим конкурсом, војска, између осталог, тражи снајперисте, возаче, куваре и болничаре, за које се тражи завршена средња школа. Број потребног кадра - није познат.

О броју кадра који годишње напусти Војску Србије не може се говорити са сигурношћу због тога што се о њима ни Министарство одбране ни војска Србије никада званично нису огласили. Међутим, према подацима Војног синдиката, сваке године из Војске оде око 2.000 људи.

Војни аналитичар Петар Бошковић за Еуронеwс Србија каже да је Војни синдикат, када износи ове бројеве, потпуно у праву, те да је у последњих пет година више од 10.000 људи напустило војни систем.

"Бројно стање војске је до 2018. било потпуно јавно и доступно. Међутим, доласком (Александра) Вулина и уопште после њега, то постаје војна тајна и кадровска политика војске се води на један катастрофалан начин, јер да то није тако не бисмо имали такав одлив кадра као што сад имамо", каже Бошковић.

Извор: Јуроњуз Србија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА