Најновије

НОВИ СРПСКИ АРТИЉЕРИЈСКИ СИСТЕМ: Коначно пред очима јавности

Генерал Славко Ракић из Министарства одбране каже да ће новитет на сајму бити углавном из области противавионских система, противдронских система, беспилотних летелица и беспосадних платформи.

Партнер 2023 (Фото: Јутјуб)

Једанаести Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" почиње сутра и до 28. септембра у халама 1, 4 и 2А, као и на отвореном простору Београдског сајма, биће изложени адути српске наменске индустрије, али и других земаља. Генерал Славко Ракић каже за РТС да ће по први пут јавност имати прилику да види нови артиљеријски систем, од којег се очекује да ће додатно унапредити способности Војске Србије и у наредном периоду бити један од битних адута на страном тржишту.

Током четири сајамска дана, у Београду ће се представити више од 150 домаћих и иностраних произвођача.

Генерал Славко Ракић из Министарства одбране истиче да ће, према досадашњим подацима, овогодишњи сајам бити рекордан по више параметара.

"Више од 7.000 посетилаца и излагача до сада је пријавило свој долазак, 154 компаније, што домаћих, што страних. Страних је из 18 земаља. Tакође, 30 страних званичних делегација, од којих је већи број чак и на министарском нивоу. Тако да ће овај сајам по свим тим параметрима бити много већи него што су били у претходном периоду, као и по броју новитета", истиче Ракић.

Каже да ће новитет на сајму бити углавном из области противавионских система, противдронских система, беспилотних летелица и беспосадних платформи.

"Биће ту више врста нових типова убојних средстава, почевши од артиљеријских ракета земља-земља, затим ПВО ракета земља-ваздух и ваздухопловних ракета ваздух-земља", наводи Ракић.

Наглашава да ће по први пут јавност имати прилику да види нови артиљеријски систем нове генерације, од којег се очекује да ће додатно унапредити способности Војске Србије и бити у наредном периоду један од битних адута на страном тржишту.

Премијера новог капиталног артиљеријског борбеног средства

Помоћник директора "Југоимпорт СДПР-а" Александар Лијаковић најављује да ће то предузеће приказати своје производе из развоја и производње и да ће сутра бити премијера новог капиталног артиљеријског борбеног средства.

"Употребили смо 2015. године израз да смо развојем артиљерије ушли у ред глобалних играча. Можда је тај термин звучао у том моменту претенциозно, међутим свих ових година имамо континуиран развој управо артиљерије, којим смо успели да дођемо на ниво да будемо раме уз раме са светским силама и то прикажемо на сваком кораку", истиче Лијаковић.

Каже да имају неколико великих уговора који се припремају у тој области и да ће приказ система значајно допринети укупној ефикасности.

Лијаковић истиче да приказују и друге системе класичне и ракетне артиљерије, као што је систем "тамнава", али и низ средстава из области оклопних возила - пре свега возила "милош 1", "милош 2", "лазар 3" и "лазански".

"'Милош 2" је ново возило које смо развили, које употпуњује фамилију возила 'милош' у смислу да је чини још моћнијом, још квалитетнијом, још више употребљивом на војном пољу. Надамо се уласку у нашу војску", наглашава Лијаковић.

Каже да су ту, наравно, и средства из области ракетних система, дронови, средства из противдронске борбе...

"Приказујемо један широк дијапазон средстава који је обухватио средства које су већ дуже у производњи за нашу војску и за потребе извоза, али и развој који напредује. Оно што је јако важно напоменути, то је да развој траје непрекидно, континуално. Улажемо значајна средства у развој", наглашава Лијаковић.

Четвртог дана сајам ће бити отворен и за грађане, а сви који планирају да дођу треба претходно да изврше онлајн пријаву, након чега ће добити одобрење и даља упутства.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА