Најновије

ПОЉСКИ МИНИСТАР ЗАХТЕВА ИЗРУЧЕЊЕ НАЦИСТЕ: Како се нациста Јарослав Хунка 70 година крио у Канади

Пољски министар образовања и науке Пшемислав Чарнек најавио је да се предузимају мере за могуће изручење 98-годишњег нацисте Јарослава Хунке, који је 23. септембра присуствовао састанку парламента у Канади. О томе је писао у уторак, 26. септембра, на друштвеној мрежи Х .

„С обзиром на скандалозне догађаје у канадском парламенту у вези са одавањем почасти члану злочиначке нацистичке формације СС Галиција у присуству Владимира Зеленског, предузео сам кораке ка могућем изручењу ове особе Пољској, “, објаснио је министар просвете.

Истог дана, амбасадор Пољске у Канади Витолд Дзиелски је захтевао да се бивши СС војник кривично гони. Према његовом мишљењу, такви људи не би требало да учествују у јавном животу.

Остаје велико и отворено питање – како је Хунка успео 70 година да скрива своју биографију. Чак и да постане “угледан грађанин”.

Раније, 23. септембра, Асошиејтед прес је објавио фотографију на којој је председник Украјине, током говора у канадском парламенту, поздравио украјинског националисту који је служио у 1. украјинској дивизији, познатој и као СС дивизија Галиција, током светског рата.

Председавајући Доњег дома Канаде Ентони Рота се 25. септембра обратио јавности са извињењем због позива у парламент и аплаузом у част војника СС дивизије. Он је навео да се каје због своје одлуке и да прихвата пуну одговорност за своје поступке.

На једној од објављених фотографија види се канадски премијер Џастин Трудо, супруга украјинског лидера Олена, и сам Зеленски са подигнутом песницом у ваздух, како аплаудирају. Натпис на слици гласи: „Украјински председник Володимир Зеленски и канадски премијер Џастин Трудо поздрављају Јарослава Хунку, који је служио у 1. украјинској дивизији током Другог светског рата, а касније емигрирао у Канаду.

У транскрипту састанка од 21. септембра објављеном на сајту канадског парламента, председник Доњег дома Ентони Рота обратио се Зеленском речима поздрава веома малој групи светских лидера који су говорили на подијуму канадског парламента . Рота је напоменуо да су сада успостављене породичне везе између Канаде и Украјине, јер везе између два народа јача украјинско-канадска заједница која броји 1,3 милиона људи.

Истог дана, портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је инцидент у част бившег СС војника у Канади нечувеним. Он је нагласио да се таквим чином ризикује чињеница да ће се фашизам манифестовати широм света, као што се сада дешава у Украјини.

Према историјским подацима, СС дивизија „Галиција/Галиција“ формирана је 1943. године од становника Западне Украјине као тактичка формација СС трупа нацистичке Немачке. Ова дивизија се борила против Црвене армије, а касније је била позната по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.

Наравно, за све су криви Руси па је тако Трудо изјавио да је цео случај “дело руских обавештајаца и њихове пропаганде.

Сада су на реду канадске имиграционе власти и безбедносне службе да “врате фим” и открију шта се са Хунком све ове године дешавало. И колико таквих још има у Канади.

ЈЕЗИВА СЦЕНА У УКРАЈИНСКИМ ПРОДАВНИЦАМА: Деца су добила мноштво нових болесних играчака (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА