Најновије

НЕМА МИРА У СРПСКОЈ КОШАРЦИ: Партизан послао допис председнику УК КЛС и свим клубовима члановима

Саопштење црно-белих вам преносимо у целости

Ставови кошаркашког клуба Партизан у односу на предлоге измена општих аката удружења клубова Кошаркашке лиге Србије и сазивање електронске седнице председништва:

- Поштовани чланови УК КЛС, председниче удружења клубова,

Као клуб, били смо непријатно изненађени када смо добили допис руководства УК КЛС са приложеним нацртима нових општих аката КЛС и предлогом да они, такви какви су, буду усвојени.

Били смо убеђени да ће руководство Лиге хитно заказати седницу скупштине чланова Лиге чија би основна тема био највећи скандал и афера у историји кошарке у Србији, намештање већег броја утакмица у Кошаркашкој лиги Србије и истраге коју је том приликом покренула и још увек је води ФИБА. Најмање што смо очекивали, како је реч о проблемима који су и раније били познати члановима УК КЛС, било је да се о томе затражи детаљна информација од ФИБА, да се о тој информацији обавесте сви чланови КЛС, да се предузму мере против свих прекршилаца и неизоставно постави питање објективне одговорности руководства Лиге које је дозволило такву срамоту за кошарку, Србију и КЛС. Изгледа да руководиоци Лиге верују (можда и са разлогом) да су несмењиви и да нису криви што годинама нису предузимали ништа да се спречи нешто о чему јавност већ дуго прича. Постоје индиције да ће ствари у вези са том афером изгледати још много горе када (ако) ФИБА буде објавила детаљан извештај о томе. Партизану свакако смета да наступа у лиги која има ужасну репутацију као што је тренутно има КЛС и жели да се стање из корена промени, што није могуће са истим руководством које је до њега и довело. Верујемо да сви клубови УК КЛС треба да подрже напоре да КЛС најзад „оздрави“.

Кошаркашки клуб Партизан никада неће заступати идеју да се ствари као те заташкавају (чак и у медијима), а још мање да се сви као чланови Лиге заједнички правимо као да проблем не постоји, иако сви одлично и дуго знамо о чему је реч (и о чему се дуго прича). Залажемо да се ово питање стави на дневни ред прве наредне скупштине чланова, као и питање одговорности и смене руководства КЛС. Уколико то не буде могуће тамо где најпре треба да се расправља, у скупштини чланова УК КЛС, захтеваћемо да се расправа води у јавности и пред другим органима.

Друго питање на коме такође већ дуго инсистирамо и тражимо да се стави на дневни ред, очигледно без икаквих резултата, јесте организација такмичења КЛС која је у суштини довела до потпуног уништавања КЛС и угледа КЛС. У више наврата дали смо предлоге како би по нашем мишљењу требало организовати Лигу како би била атрактивнија за све клубове, а нарочито за гледаоце и кошаркашку публику у Србији. Начин на који је Лига годинама организована указује да је реч о пукој формалности за клубове АБА Лиге иако је суштински једино такмичење за клубове који не играју АБА Лигу. Дословно ниједна од наших сугестија никада није усвојена, са разним објашњењима – чини се уз различите мотиве оних којих су се противили таквим  променама. За то време КЛС се све више урушавао. Каква год да је аргументација било ког од клубова да гласа „против“ промене система такмичења тешко је поверовати да постоји неки клуб који је искрено убеђен да је садашњи систем такмичења добар када је реч о кошарци. Да неки, који су бар бројчано у мањини, сматрају да је то добро за њих – у то нема нарочите сумње.

Као противтежа ужасном квалитету КЛС постоје стални покушаји да се на неки начин оспори значај регионалне АБА Лиге којој сви клубови из Србије теже (па чак и они који су номинално против), јер је једини начин да клубови буду спремни за такмичења у Европи, и на крају крајева, јер је неупоредиво квалитетније такмичење од КЛС, за коју због тога не постоји практично никакво интересовање кошаркашке јавности. Да о томе не говоримо додатно оно што сви знају али не могу или неће да кажу.

Сматрамо да је у најмању руку оно што би и финансијски и спортски било добро за Лигу, да се на једном месту, током једног викенда, на пример у Штарк арени, одигра продужени финални турнир (четири или осам екипа) који би свакако привукао велику пажњу гледалаца, мотивисао клубове и могао да представља бар покушај да колико-толико врати поверење гледалаца у српску клупску кошарку и КЛС. Потпуно нејасно је зашто се систем такмичења не мења упркос чињеници да је крајње неатрактиван и лош. То се не може изменити декретом руководства КЛС и оних мало клубова који их подржавају. Погледајте финалне утакмице прошле сезоне о којима не треба било какав даљи коментар.

Сасвим је нејасно, барем Партизану, какав је интерес кошарке у Србији да се одлучујуће утакмице играју између клубова где један од ривала годинама никада није победио другог. Утакмице у којима се исход унапред може претпоставити заиста не доносе ништа никоме, иако смо свесни да сви клубови не гледају тако на ствар.

Зато је наш предлог да одмах после достављања материјала (ако КЛС не може од ФИБА да добије материјале нека овласти некога, рецимо Партизан, да то затражи) и расправе у вези скандала и афере са намештањем утакмица КЛС и након гласања о поверењу руководству Лиге, које је по нашем мишљењу објективно одговорно за све проблеме са којима се КЛС суочава, тачка дневног реда би требало да буде и промена система такмичења за предстојећу сезону. Ми, наравно, знамо да ће се руководство Лиге са пар пријатељских клубова који га увек подржавају (без обзира на тему) противити било каквој промени и у мери у којој буде сматрало да треба објаснити онима којима могу од других клубова да тај предлог није добар, већ стање треба да остане какво је данас, јер је „идеално“, уз идеју да најзад после много неуспешних покушаја дође до елиминације Партизана који нарушава идилу.

Све то ће сасвим сигурно пратити очекивано деловање неких који имају амбиције да преузму управљање Кошаркашким савезом Србије, са идејом да од њега направе ефикасну организацију каква је КЛС.

У више наврата смо били сведоци непријатног непосредног напада на КСС (укључујући и обраћање на састанцима у КЛС, али и јавне иступе и саопштења за медије) у којима руководство КЛС, иако је само руководство наше „приватне“ лиге клубова, жели (и верује да има право) да се наметне као ауторитет изнад КСС и да примора КСС да поступа тачно како руководство КЛС жели. Тешко да било коме заиста није јасно о каквим амбицијама и ком циљу је ту реч, иако не сумњамо да већина клубова о томе најрадије не жели да каже ни једну једину реч.

У светлу свега што смо навели, долазимо до повода за обраћање свим клубовима који су чланови УК КЛС. У време када је у јеку Светско првенство у кошарци члановима председништва КЛС достављени су невероватни нацрти нових општих аката Лиге, чија је садржина таква да се њима очигледно крше најосновнија и недодирљива правила прописана законима (укључујући Закон о спорту и Закон о удружењима) и Уставом Србије.

Уколико би таква општа акта била усвојена, а намењена су пре свега да се руководство Лиге и оних пар клубова који га подржавају обрачуна са „непослушнима“ (дакле, биће да је то пре свега Партизан), такво усвајање општих аката би била нова велика срамота КЛС, за коју не би били одговорни само они који су то смислили већ и они који су их у томе подржали. Реч је о предлозима које сматрамо потпуно неодрживим.

Не можемо да поверујемо да би било који Клуб из УК КЛС могао свесно да гласа за такве промене, нити да заиста верује да би то било исправно и корисно за КЛС (иако за неке појединце и клубове такве промене могу да донесу привремену корист, све на штету кошаркашког спорта у Србији).

Уколико те промене општих аката буду усвојене, Кошаркашки клуб Партизан неће оклевати да се, указујући на конкретне одредбе тих аката, обрати свима који би бар теоријски могли да имају интереса да се такво понашање спречи – и у Србији (као што су Министарство спорта или КСС), и ван Србије - укључујући ФИБА, Евролигу, Међународни спортски трибунал и АБА Лигу. Много детаљније него у овом допису указаћемо на негативне појаве и на оне који по нашем мишљењу који стоје иза тих појава, уз конкретне примере и конкретне доказе.

Следе само неки од бројних потпуно невероватних предлога изнетих у предложеним општим актима. У ионако несхватљиво измењеном Статуту, мимо свега што би било законито и спортско, предлаже се – на пример – и следеће:

да престане да буде члан КЛС онај клуб чији представници два пута не дођу на седницу скупштине КЛС, а да при том у члану 22. предлога истог тог Статута уопште није предвиђена обавеза доласка на скупштину (који се долазак и иначе ни по једном постојећем пропису не може наредити).

-> То била невероватна и до сада незабележена ствар да је неко ко је власник удружења, ко год то био, обавезан да долази на седницу скупштине чак и ако то не жели. Немогуће је замислити да такво правило буде наметнуто, на пример, власнику удела или акција у привредном друштву, а о удружењу да и не говоримо. Учествовање на скупштини ни у једном закону није обавеза већ је увек само право. У нашој држави чак ни излазак на изборе није обавезан за грађане, али свеједно у КЛС неко жели да противзаконито установи такву обавезу и наметне је члановима удружења. То би био невероватан и незаконит преседан.

да може да се искључи из чланства УК КЛС онај ко „не поштује правила КЛС и Удружења клубова КЛС“, шта год то значило;

-> Руководство Лиге и они који су припремили нацрт Статута, све једно о коме је тачно реч, желе да по сваку цену онога за кога сматрају да је „непослушан“ искључе из удружења. „Вероватно“ је већини клубова „тешко“ да закључе на кога би могли да мисле, али није тешко да се, само примера ради, замисли да руководиоци Лиге уз помоћ клубова који их увек подржавају, изнесу став да Партизан не поштује нека (било која) правила, па га треба избацити из Лиге, што би – наравно - било изложено уз значајан излив „огорчења и гнева“ у погодном (правом) моменту а са чим би тај прозвани клуб (у нашем примеру Партизан) морао да се тим питањем интензивно бави, рецимо, пред неки важан дуел у Евролиги или АБА Лиги, или - чак – пред дерби, о чему би се интензивно причало и полемисало. То тако изгледа, иако је јасно да звучи као да је прилично предвидљиво, што је – међутим – ретко коме ко не би био везан за тај клуб (у нашем примеру Партизан) било важно.

»због нарушавања односа у КЛС«;

-> Ово је један од неколико врхова бесмисла у предложеном Статуту. Свеједно, таква врста аргумената није сасвим нова. Не тако давно, чули смо је и на скупштини АБА Лиге од представника једног клуба који је и сада и уважени члан КЛС, али тада такав „аргумент“ није изазвао било какав утисак нити је наишао на разумевање. Па је ваљда зато „нарушавање односа“ подобно да уђе у Статут УК КЛС. Претпоставка која је готово необорива је да ће уношења ове одредбе у Статут пратити ситуација у којој ће руководиоци Лиге објективно и непристрасно изнети став да „неки“ клуб (претпостављамо да „није лако“ погодити који?) нарушава хармоничне и идиличне односе у КЛС, што је резултат њиховог искреног убеђења које би било подржано оштрим речима огорчених челника „неких“ клубова. Потом би се у пажљиво бираном тренутку о томе расправљало. Свеједно што смо убеђени да већина клубова ипак (мада се никада не зна) не би била нарочито срећна да због тога гласа за избацивање „нарушиоца односа“ идеја је у основи да се сви тиме баве (укључујући медије и традиционално подељену јавност), уз обавештавање јавности до детаља о Статуту и уобичајена објашњења да је то „воља клубова“. То је потпуно жалосно: и предлог и идеја која стоји иза предлога. Било би то најскандалозније што је предложено да нема следеће тачке.

»због учлањења у друго удружење у земљи и иностранству које се бави организацијом такмичења клубова«.

-> Овај предлог представља космички домет аутора нацрта – идеја да ниједан клуб (а ми као Партизан, некако, вероватно погрешно, читамо ту само једно име) не може да буде члан другог удружења ван Србије ако му то не одобри скупштина УК КЛС са 2/3 гласова! Притом није реч о шали. Дакле, неко, да кажемо Партизан, неће моћи да буде члан АБА Лиге или, на пример, удружења клубова Евролиге, ако му то не одобри 2/3 чланова УК КЛС. Изложена идеја је потпуно невероватна (и разуме се фактички неостварива) али је сигурно атрактивна за неке од клубова. Да приватна лига наших кошаркашких клубова може да забрани неком клубу који игра у тој лиги да учествује у угледним међународним такмичењима? Заиста свашта. Овај предлог нећемо даље коментарисати из обзира према оним клубовима који су чланови КЛС а који немају никакве везе са таквом идејом и таквим предлогом Статута УК КЛС.

Да све не би остало само на незаборавним предлозима за измену Статута (није то лако смислити), о којих смо поменули само најневероватније, идеја аутора текстова нацрта нових општих аката (било би добро да чланови УК КЛС буду обавештени ко су тачно аутори који су припремили нацрте тих предлога) даље је до појединости развијена кроз наменски припремљене измене Дисциплинског правилника. Свакоме ко их чак и летимично погледа биће кристално јасно шта је њихов циљ, осим ако намерно не жели да му буде јасно (а не сумњамо да ће и таквих бити)

Коришћење нејасних термина који би у будућности били предмет тумачења у зависности од циља особе која их тумачи, као што је - на пример - термин „некултурно понашање гледалаца“ или као што је термин „јавно неспортско критиковање судија“ (што имплицира да ће бити дозвољено „јавно спортско критиковање судија“, па ће „неко“ процењивати која је критика „спортска“ а која „неспортска“) и разне друге сличне ствари, споредно је у односу на наменски припремљене одредбе од члана 53. до 64. нацрта Дисциплинског правилника, које морају неколико пута да се прочитају да би се поверовало шта у њима пише. Све те одредбе праћене су драконским казнама које може изрећи дисциплински судија (која функција је у КЛС супротна одредбама Закона о спорту и општим актима КСС), укључујући и временске забране.

Партизан је и у односу на много „блаже“ одредбе ранијег Дисциплинског правилника имао прилике да се упозна са аутентичним тумачењима руководства лиге и дисциплинског судије, као и пар клубова који их увек подржавају, када је тако због неиграње Лиге кажњен временском забраном са неколико утакмица забране вођења тима први тренер клуба Жељко Обрадовић. Не постоји ниједан једини човек коме није јасно да Жељко Обрадовић дословно није има ништа са тим што екипа није играла на основу одлуке Управног одбора клуба. Ипак, правилник је „протумачен“ тако да тобоже „мора“ да буде кажњен тренер, иако са тим нема никакве везе. Тумачење одредбе за коју су сви (без иједног изузетка) рекли да је бесмислена – занимљиво али не и неочекивано – наишло је на потпуно разумевање (уз исто тумачење) руководилаца лиге и неких клубова, без обзира што је бесмислено. Због тога нова идеја да се у правилник уведу још бесмисленије одредбе (иако је тако нешто било заиста тешко постићи) није за потцењивање. И те чудне или бесмислене одредбе, ако буду усвојене, неко ће некада  тумачити (додатно, јер ниједна није стварно јасна) а потом, вероватно, објашњавати је „можда“ бесмислено, али „такав је правилник“, „тако пише“. Ко у то поверује - поверује, осталима и онако ништа не вреди – као што није вредело ни тренеру Партизана.

Ево тих иновативних идеја преточених у нове прекршаје дисциплине, за шта су, између осталог, у нацрту новог Дисциплинског правилника запрећене новчане и временске казне. Дакле платиће новчану казну или ће му бити изречена временска казна забране, онај клуб и/или (неки) појединац у клубу, по избору дисциплинског судије:

ко не поштује „нормативна акта КЛС“;

ко не извршава одлуке КЛС;

ко не извршава одлуке органа КЛС (вероватно се пре свега мисли на господу Грујина и Јовичића, за које је могуће да верују да УК КЛС „ради“ за њих а не обратно, да су они руководеће особље клубова организованих у КЛС);

ко „делује против одлука КЛС“ (као додатак на неизвршавање одлуке, само није објашњено на какво „деловање“ се тачно мисли – можда ако неко јавно критикује одлуке запослених руководилаца у УК КЛС, иако је тај који критикује власник – што би, на пример, било када би се критика односила на то што се ни једна једина реч није проговорила на скупштини чланова УК КЛС и што се никакве одлуке не донесе о установљеном намештању утакмица);

ко „на други начин чини да угрози углед или ефикасност органа“ КЛС (невероватна реченичка конструкција – угрожавање „ефикасности органа“! „На други начин“?);

ко се „непристојно“ понаша пред органом КЛС (Невероватно! „Орган“ је очигледно неизмерно битан и још више заинтересован за „очување лика и дела“. Много је више за то заинтересован од већине чланова УК КЛС. Претпостављамо да би „Орган“ био тај који ће „процењивати“ ко није пристојан а потом „сведочити“ о уоченој „непристојности“?);

ко се неоправдано не одазове на позив органа КЛС (Иначе, такво правило не важи ни за онога ко се не одазове на позив полиције. То би било први пут у историји (не само спорта и не само у Србији) да се кажњава власник који се – рецимо - не одазове на позив директора или спортског директора. Углед се не стиче таквом врстом бесмислених и правно немогућих правила.);

ко се „увредљиво“ изражава (Лепо је уочити да аутори нацрта разликују „увредљиво“ и „непристојно“ понашање, чак и ако нама изгледа као исто. За њих онај који се изражава увредљиво није непристојан? Претпостављамо да би исти људи то тумачили и томе сведочили као и они који тумаче шта је „непристојно“);

ко проноси неистине о кошаркашком руководству (Опет претпостављамо да ће руководство Лиге најпре утврдити ко говори истину а ко неистину, искрено убеђено да је далеко важније од чланова Лиге, и очекујући подршку од „неких“ чланова УК КЛС за такве ставове, посебно оних који увек знају шта је истина и то деле са оним делом јавности који жели да их слуша и да им верује);

ко не наступи у најбољем саставу (Што подразумева да ће неко члановима КЛС одређивати у ком саставу морају да играју. То даље значи да ће утврђивати ко је повређен а ко није, иако тврди да јесте, ко је отишао из земље а није смео јер му УК КЛС није дозволило, и слично. Мораће да се заузме и став да ли играч који – на пример – сматра да није у доброј форми па неће да оштети клуб и неће да игра иако је здрав, какав смо пример имали недавно у репрезентацији Србије, мора да игра и да ли ће клуб бити кажњен ако неће игра – што је правило које не важи за репрезентацију, која је данас изгледа мање важна од КЛС, и тако даље).

ко „не игра по најбољем знању“ (Овде је тешко дати сажет коментар. Вероватно ће руководство КЛС и они који га подржавају процењивати ко је то, а потом ће тај кога обележе као оног ко „не игра по најбољем знању“ морати да се брани како зна и уме, под претњом ригорозне казне. Тај неко ће вероватно бити пажљиво биран, што је ужасавајућа могућност.);

ко »наговара« екипу да не наступи (Тај „неко“ би могао да буде кажњен доживотно, а ко је екипу наговарао вероватно ће процењивати исти људи као и у односу на раније поменуте бесмислене а ново-смишљене прекршаје. Ипак, тешко дело „наговарања“ екипе не би смело остати некажњено, посебно ако они које је неко „наговарао“ или бар неки од њих немају пословну способност па не могу да се рационално и својом свешћу одупру „наговарању“);

ко се на утакмици недолично понаша а није учесник утакмице (Неко ће, разуме се, тумачити шта је „недолично“ а шта је „долично“, и ко би уопште могао бити извршилац тог тешког дисциплинског прекршаја. Постављаће се важна питања, као рецимо да ли је псовање „недолично понашање“? Потом да ли „неко" из клуба, који није учесник утакмице, ако опсује неког другог ко јесте или чак није учесник утакмице, може да буде кажњен за три прекршаја: за непристојно понашање, за увредљиво изражавање и недолично понашање? И буде кажњен доживотном забраном рада у кошарци? Или само у КЛС? Или против њега буде поднета кривична пријава (дешавало се и за мање?), и тако даље, и тако даље.

Серија непримењивих, немогућих, противзаконитих и бесмислених правила којима се крше сви могући прописи укључујући законе, акте КСС и ФИБА. Није тешко схватити која идеја се крије иза таквог предлога. Партизан ће се томе успротивити на све могуће дозвољене начине. Партизан нема времена да се у јеку припрема за предстојећу сезону бави оваквим стварима. Зато је детаљно изложио свој став са циљем да га сви клубови знају. Нико не може рећи да не зна ставове Партизана. На сваком клубу и на онима који га представљају је да заузме свој став и по савесности и погледу на спорт прихвати или одбије измене општих аката који су понуђени. Какви год да су мотиви и каква год објашњења буду аутора нацрта, а биће их (вероватно много), ми се највероватније нећемо даље бавити овим и другим радњама руководства УК КЛС јер постоје много важније ствари које су пред нама, са којих фокус неће скренути ни ова ни будуће акције са циљевима на које смо указали, а које свакако следе.

О томе каква је идеја аутора нацрта општих аката Лиге обавестићемо кошаркашку јавност Србије, јер нам није достављен други избор а она има право да то зна. Разуме се да нам је унапред прилично јасно како ће они који су све ово „лукаво“ смислили и предложили „бранити“ такве идеје. Уследиће саопштења, али за нас то у овом моменту заиста није битно.

Све лоше што се до сада дешава у Лиги има везе пре свега са начином на који је Лига вођена. Предлажемо да буду разрешени дужности они који без икаквог успеха руководе Лигом, коју у интересу кошарке треба вратити под контролу КСС. Одлуку о томе треба да донесу, ако хоће, чланови УК КЛС. Ако неће и ако су задовољни начином руковођења лигом неће гласати за то, или ће бити уздржани или неће доћи на гласање (доста је широк избор). Лига ће остати једнако квалитетна. Или ће, како желе, искључити Партизан па ће КЛС бити још квалитетнија него што је до сада, а кошаркашка јавност у Србији ће у годинама које следе имати прилике да гледа исто неизвесно и напето финале КЛС као и претходне године. За неке је то интерес спрски кошарке.

Чињеница је, по нама, да исти људи који су главни чинилац да КЛС буде таква каква је, имају нескривене амбиције и у односу на преузимање водеће улоге у КСС, које амбиције очекују да реализују у догледној будућности, нема никакве везе са овим нашим предлозима и примедбама, при којима ћемо остати чак и ако се догоди (а надамо се да неће) да будемо једини клуб који ове ствари жели јавно да каже. Наставићемо да се боримо за стварне интересе српске кошарке, јер је то и интерес Партизана.

Позивамо све клубове да не гласају за предлоге измењених општих аката, посебно Статута и Дисциплинског правилника. Ако ништа друго, молимо вас да пре одлуке размислите ко су они који вам траже да ово усвојите и колики је тачно њихов допринос кошарци у Србији. Да ли постоји разлог да своја имена и углед ваших клубова везујете за такве одлуке? Гласање за такве измене водило би у спортску катастрофу, којој би допринео сваки клуб и сваки појединац који у име свог клуба буде гласао за такве предлоге. Ако се допусти да то сада буде тако, наставиће се без могућности да се ова врста уништавања кошарке у Србији заустави.

КК Партизан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА