Најновије

КАД НИ СНИМЦИ НИСУ ДОВОЉНИ: Агенција верује на реч СНС-у

Како је ствар кренула, врло је могуће да ће кол центар Српске напредне странке, у којем је накратко радила новинарка Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС), ретроактивно престати да постоји.

Кол центар (Фото: Pixabay)

Први корак у том смеру начинила је Агенција за спречавање корупције доневши решење по ком нема основа да утврди да ли је у случају "кол центар СНС-а" повређен Закон о финансирању политичких активности.

Како је пренео ЦИНС, Агенција је у поступку провере контактирала СНС, агенцију за хостесе M&J Lady која према наводима пријаве организовала рад кол центра, али и Центар за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ) у чијим су просторијама вршене исплате хонорара.

Из СНС-а су истакли да они нису оснивачи агенције M&J Lady, те да са њима нису имали никакву сарадњу. Према одговорима које је добила Агенција, СНС никакав пословни аранжман није имала ни са ЦЕРОБ-ом.

Идентичне одговоре су добили и у агенцији M&J Lady, као и ЦЕРОБ-у, негирајући било какву повезаност са СНС-ом. Овакви одговори у оштрој су супротности са текстом ЦИНС-а, чија новинарка је у склопу истраживања накратко радила за наведени кол центар, са задатком да зове потенцијалне гласаче Српске напредне странке. Текст је био праћен и снимком на којем се види особа за коју се тврди да ради у агенцији M&J Lady, а која новинарки ЦИНС-а објашњава како на дан избора мора да фотографише гласачки листић како би могла да ради тај дан и добије дневницу од 9.000 динара. На снимку се види да се овај разговор води у соби у којој је исписан лого Центра за едукацију и развој омладине.

Пријаву Агенцији за спечавање корупције је после ЦИНС-овог текста поднела организација Транспарентност Србија. Након решења Агенције, они имају рок од 30 дана да поднесу тужбу Управном суду.

Међутим, Немања Ненадић, програмски директор Транспарентости, скептичан је да ли ће уопште искористити могућност подношења тужбе.

- Ми смо и током претходних избора 2020. године подносили пријаве Агенцији за спречавање корупције, а након њиховог решења смо подносили тужбе Управном суду. Они до данас по њима нису поступили, тако да је велико питање колико могућност обраћања Управом суду има ефекта - каже Ненадић.

Говорећи о самом решењу, Ненадић примећује да Агенција није рекла да у наведом случају нема кршења Закона о финансирању политичких активности, већ да нема основа да то утврди.

- Оваква формулација не спречава Агенцију да прибави додатне податке и даље испита цео случај. Видећемо да ли ће то и учинити. У сваком случају, последњи рок да се позабаве овим случајем је до објављивања финалног извештаја о контроли трошења средстава у кампањи - каже Ненадић.

Како се наводи у решењу Агенције, одговорно лице испред СНС-а са којом се комуницирало у току поступка, била је чланица странке и заменица директора Канцеларије за КиМ Душица Николић.

Један од њених правних заступника, адвокат Драган Ивановић није за Данас желео да коментарише решење Агенције. Како је рекао, тренутно је на боловању и није имао прилике да види решење.

Паралелно са поступком пред Агенцијом за спречавање корупције, предмет "кол центар СНС-а" постоји и у Првом основном тужилаштву у Београду. Кривичну пријаву овом тужилаштву поднели су чланови Зелено-левог фронта Ђорђе Павићевић и Јелена Јеринић.

Пријава обухвата Милену и Јелену Марковић, које воде агенцију M&J Lady, Милоша Вучевића, председника СНС-а, али и Стефана Милића и Огњена Кочевића из ЦЕРОБ-а. Пријавом су обухваћена и Н. Н. лица из Министарства државне управе који су одговорни за вођење бирачког списка.

Пријава их терети да су починили кривично дело давање и примање мита у вези са гласањем, затим неовлашћено прикупљање личних података, повреда равноправности и неуплаћивање пореза по одбитку.

Јелена Јеринић у краткој изјави за Данас истиче да је у току дана позвала тужилаштво и да је информисана да су из тужилаштва полицији послали захтев за прикупљање обавештење.

Данас је од Првог основног тужилаштва добио нешто прецизнији одговор. Они су, наиме, по пријему кривичне пријаве исту најпре проследили Вишем тужилаштву у Београду не би ли се изјаснили о надлежности. Када су им пријаву из Вишег вратили у основно тужилаштво, прослеђен је налог полицији да прикупи све релевантне податке.

Данило Шуковић, некадашњи члан Савета за борбу против корупције, истиче је илузорно очекивати било какво решење Агенције које не би одговарало представницима власти.

- Звучи поражавајуће, али је писање жалби и улагање приговора чисто губљење времена. Све те одлуке су већ донете. Представнике тих институција уопште не занима кредибилитет у очима јавности, већ само како да служе представницима једног аутократског режима - наглашава Шуковић додајући да је у конкретном случај ствар доведена до апсурда управо због постојања снимка.

А осим што постоји снимак, постоји и нешто што је у данашњој Србији још уверљивије - изјава председника Србије Александра Вучића. Наиме, након што је ЦИНС објавио текст, Вучић није негирао да кол центар постоји, нити да ради за СНС.

- То, наравно, није кажњиво… Шта је у томе проблем? А како ви мислите да не чујете никада грађане, да не разговарате са грађанима, већ да само поставите камеру испред себе и да се обраћате себи и да кажете сад вам ја кажем овако или онако и то је то. То је део озбиљне кампање у свакој земљи на свету и ништа више од тога - рекао је Вучић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА