Најновије

Одржан јубиларни 25. Светосавски бал у бечком Хофбургу

Светосавски бал у главном граду Аустрије је један од најпрестижнијих догађаја у дијаспори који организује удружење "Српски центар" из Беча.

Фото: Српски центар

Јубиларни 25. Светосавски бал у Бечу успешно је одржан у престижном балском простору бечког Хофбурга, у 12 сала  са више од 2.000 гостију из различитих земаља и почасним гостом аустријским канцеларом Карлом Нехамером.

Светосавски бал у главном граду Аустрије је један од најпрестижнијих догађаја у дијаспори који организује удружење "Српски центар" из Беча.
Одржавање бала у престижном бечком Хофбургу протекло је и више него успешно, будући да је било више од 2.000 посетилаца и проминентних гостију из света културе, политике и привреде. По први пут на Светосавском балу гост је био и аустријски канцелар Карл Нехамер.

Проширење простора

Ово је друга година одржавања Светосавског бала у бечком Хофбургу. Овогодишњи бал је још импозантнији у односу на претходну годину због проширења капацитета. На овогодишњем балу су уметници наступали на четири бине, а због повећаног броја гостију свечаност је одржана у чак 12 просторија.

Балски програм се одвијао у четири велике сале, док су пратеће просторије имале своје садржаје. У 21 час је отпочело церемонијално отварање  бала уз извођење Староградске песме ,,Јесење лишће" са музичком пратњом симфонијскога оркестра и хора Српског народног позориста (СНП) из Новог Сада и Епархијског хора “Корнелије Станковиц" из Беча. 

Бечке балове карактеришу свечана церемонија отварања, што је био део и Светосавског бала. Церемонијално отварање су пратили звуци валцера. Уз звуке марша „1300 каплара“ ушетали су прво чланови балског организационог одбора удружења “Српски центар” као и уметнички директор Милорад Самарџија и музички директор Иван Илић . У организационом одбору бала били су поред председника Српског центра и Бранко Јововић, Никола Осмокровић,  Богдан Осмокровић, Александар Матић, Јанко Матић и Алекса Здравковић.

Председник организације “Српски центар” Милан Видовић је пожелео добродошлицу гостима: “2024. година је година јубилеја. По 25. пут, након обнављања традиције одржавања Светосавског бала у Бечу 1998. године, Српски кадрил, који је Јохан Страус Млади компоновао 1846. године, одјекнуће у поноћ у Хофбургу. лстовремено, ове године славимо 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије. Гдје другде може бити боље прослављен овај јубилеј, него на Светосавском балу, гдје се српска и аустријска култура испреплићу у нешто јединствено”, речи су којима је бал отворен.

Наступили су вокални солисти Јелена Гавриловић, Принц Стефан Здравковић, Невена Рељин и Зоран Сандоров. Након поноћног извођења Српског кадрила, композиције Јохана Штрауса сина уследио је поноћни програм београдског кабареа “Лафајет” а затим и наступ наше музичке звезде  Жељка Јоксимовића у пратњи Биг бенда. Паралелно са главном-свечаном салом у церемонијалној су наступали вокални солисти Ана Штајдохар са својим бендом, а у Хофбург салону ди џеј Мел Мерио и  музичка пратња МКДСЛ.

У улози водитеља овогодишњег бала нашли су се новинар Александар Стојановић, уз подршку на немачком језику глумице Иване Урбан.
Организатори су и више него успешно обавили свој задатак уз подршку спонзора, партнера и пријатеља Светосавског бала, које чини преко 70 предузећа и организација. Посебну захвалност дугују покровитељима догађаја, Амбасади Републике Србије у Аустрији, као и платинастим спонзорима, Рајфајзен банци Србија и Рајфајзен банци интернационал. Без подршке партнера, Аутономне Покрајине Војводине и Републике Српске, као и златних и сребрних спонзора, медијских партнера и пријатеља бала, овај догађај засигурно не би могао да се одржи на овако високом нивоу.

Хуманитарни карактер и помоћ Даун Синдром центру из Бања Луке

Штићеници Даун Синдром центра из Бања Луке били су почасни гости бала, којима ће бити донирана прикупљена новчана средства. 
Хуманитарни карактер бала је његова важна основа. Тако су гости бала били и део пројекта којим се за чланове Даун Синдром центра из Бања Луке обезбеђује комби возило у вредности од 20.000 евра. Возило ће олакшати њихов свакодневни живот и путовања до Јахорине, где раде у угоститељству, пружајући им на тај начин прилику за самосталност и радну рехабилитацију.

У сврхе прикупљања ових средстава своје слике су на аукциону продају ставиле на располагање уметнице Гале Чаки, Наталија Рибовић, Јелена Мандић и Александра Кокотовић.
У хуманитарној акцији се учествовало и куповином лозова хуманитарне томболе  или уплатом донације на хуманитарни рачун Српског центра са назнаком “За хуманитарни плес”. ИБАН: АТ06 1400 0100 1020 5862

Пратећи и услужни програм бала

Поред музичког и уметничког програма у четири сале, у преосталим просторијама Хофбурга гости су могли посетити додатни садржај како би употпунили искуство. У Зимској башти су могли опробати укус уз чоколадну фонтану бечког Музеја чоколаде или сазнати више о историји српских балова на штанду Историјског музеја из Београда. Такође се  уживало у укусима српских деликатеса уз Сала краљевске свите и штанд Мезе&Слива. 

Бал је окупио велики број проминентних гостију, те је на овом балу почасни гост био аустријски канцелар Карл Нехамер, затим министарка Сузане Раб, супруга председника Републике Србије Тамара Вучић, као и председник Републике Српске Милорад Додик, амбасадор Републике Србије у Аустрији Марко Благојевић, министар одбране Милош Вучевић, председник владе Војводине Игор Мировић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арон Гујон, глумци Бранка Пујић и Драган Јовановић, као и глумац Лазар Ристовски, те бројни војни аташеи и привредници.

Традиција плес публике уз Српски кадрил

У маниру бечких балова, приређана је врхунска тачка поноћног додатка, на којој су играчи и плесачи по други пут у Хофбург палати извели „Српски кадрил“ Јохана Штрауса Млађег. Програмски  је осмишљено да ово буде и кадрил публике, те су сви били позвани да заплешу. Тактови ове чувене композиције, чије је извођење неизоставна тачка Светосавског бала, препунили су у поноћ плесни подијум.

Регионални уметник, Жељко Јоксимовић:
„Јако сам срећан што сам први пут на оваквој врсти бала. Када сам сазнао историју ових балова који се одржавају од 1846,  морам рећи да је импресивно видети на једном месту, овакву грађевину и овакву врсту енергије, која се заиста препозна чим се уђе у овај велелепни дворац. Јако сам почаствован што наступам овде. Захвалио бих се организаторима који су фантастично ово направили, заиста импресивно и вредно је помена на свим меридијанима. Хвала вам свима.“

Изјава директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арна Гујона медијима:
„Вечерас су сви Срби из Аустрије и Беча уједињењи и сложни. Овакви догађаји показују оно најбоље што имамо у дијаспори и Србији, као што то показујемо Аустријанцима тако то показујемо и себи. Јединство у српској заједници је због ових догађаја још веће. Програм 25. Светосавског  бала има различите стилове, различите извођаче али ће сваким делом представити српску културу, мислим да ће бал квалитетом програма показати да Срби као што знају да играју коло , знају и да играју валцер. Спој традиције и модерности је посебно карактеристично са Српски народ. “

Амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији- Марко Благојевић
„Присуствујемо свечаности организованој у земљи која са нашом баштини вишеслојне и вишевековне односе. Најважније личности Србије и Аустрије проткане су кроз заједничку историју и културу и зато је овај вечерашњи пиес најбољи путоказ за будућност. Он је симбол наше саборности за коју је увек право, ако не и крајње време, порука учвршћивања заједничких веза и узајамне подршке Србије и Аустрије. лсторија наших односа је већ доста рекла, а имаће, сигурно, још много тога да дода, надамо се и верујемо у светлу напретка и међусобног поштовања.
Сећајући се величанствених личности, вечерас ћемо успоменом на њих потврдити високе циљеве којима стремимо у намери да будемо достојни предака чије име носимо и чија крв тече нашим венама. Окупивши се на овом месту, утврђујемо везе нашег непатвореног пријатељства, саможртвену, несебичну љубав српског рода посвећену човекољубљу и солидарности међу народима.“

Честитам на свечаности коју сте организовали! 

Председник Владе Војводине, Игор Мировић:„ Заједништво је јако важно и зато је Војводина помогла оваквој манифестацији коју организује Српски центар који има велику традицију и помаже да се у Бечу организују овакве манифестације, да се не заборави наш језик, наши обичаји и наша традиција. Слушао сам много како изгледа Светосавски бал у Бечу али то треба доживети. “

Тамара Рађеновић, оперска уметница.“Сматрам да је овај догађај од велике важности пре свега јер има хумнитарни карактер и мислим да је то најбитнији аспект нашег окупљања. Да радимо нешто лепо, хумано и ја се увек одазивам на хуманитарне догађаје. Све је потпуно бајковито, као да смо се вратили у прошлост у којој су валцери били главна врста догађаја.“

Весна де Винча, телевизијски аутор, продуцент:
“Ја већ годинама долазим на Светосавски бал. Вечерас је толико изузетно, толико фантастично, одушевљена сам организацијом, оркестром који наступа. Срби у Бечу и у Србији треба да су поносни.”

Никола Роквић, естрадни уметник: “Ја сам наступао на Светосавском балу у Бечу али вечерас је повод наступ моје ћерке са  Бео-балетом, диван је осећај. Поносан сам што сам Србин и што се налазим у Бечу и овом дивном Балу, овој традиционалној вечери где показујемо целом свету да имамо дивну културу, велику традицију и како негујемо нашу духовност.”

Животне поуке Николе Тесле - како задржати свој ум заувек млад

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА