Најновије

НЕТАНИЈАХУ ПОКАЗАО ЗУБЕ БАЈДЕНУ: Нема простора за палестинску државу

Упркос томе што је Бајден након разговора са Израелцем рекао да је Палестина изводљива, Нетанјахуов портпарол тврди да је он америчком председнику јасно рекао да од тога нема ништа.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху још више се противи палестинској државности, продубљујући тако поделу са најближим међународним савезницима Израела, док уједно и пукотине у његовој ратној влади "јединства" постају све очигледније.

Љутња према Нетанјахуу, према писању "Гардијана" све је видљивија и на улицама, иако и даље постоји широка јавна подршка рату. У суботу су се, међутим, демонстранти окупили у Тел Авиву, Јерусалиму, Цезареји и Кфар Саби - неки од њих позивајући на храбрију акцију како би се обезбедило ослобађање талаца, а други захтевајући да премијер поднесе оставку.

Нетанијаху је овог викенда јавно спаринговао и са америчким председником Џозефом Бајденом и показао му зубе иако је Бајден месецима безусловно подржавао израелски рат у Гази, плаћајући и значајну политичку цену за сопствену администрацију због те своје подршке.

Нетанјахуов портпарол, наиме, тврди је да је у телефонском разговору са Бајденом израелски лидер америчком председнику рекао да безбедносне потребе његове земље не остављају простор за суверену палестинску државу.

"У свом разговору са председником Бајденом, премијер Нетанјаху је поновио своју политику да, након што Хамас буде уништен, Израел мора да задржи безбедносну контролу над Газом како би осигурао да Газа више неће представљати претњу. То је услов који је у супротности са захтевом за палестинским суверенитетом", наводи се у саопштењу из кабинета израелског премијера.

Какав ли је то шок био за Бајдена, који је једва неколико сати раније рекао да је након истог разговора остао уверен да је независна Палестина изводљива за Нетанјахуове власти.

Њих двојица су, иначе, тада први пут разговарали после скоро месец дана након што је Нетанјаху узбунио своје савезнике одбацујући идеју о независној палестинској држави на једној конференцији за новинаре.

Он је чак рекао и да ће, и након завршетка борби у Гази, Израел морати да задржи безбедносну контролу над свом територијом западно од реке Јордан. 

"То је неопходан услов. То се коси са принципом суверенитета, али шта да се ради", рекао је тада он.

У Лондону је министар спољних послова у сенци Дејвид Лами оштро критиковао Нетанјахуа.

"То што израелски премијер одбацује палестинску државу је морално погрешно. Практично погрешно. И против интереса свих људи, Палестинаца и Израелаца", рекао је Лами у говору на конференцији Фабијанског друштва, током које су га прекинули пропалестински демонстранти.

Лами је додао и да је, као што палестинска држава неоспорно право палестинског народа, она је и једини пут да се гарантује праведан и трајни мир и за Израелце и за Палестинце.

И портпарол британске владе описао је Нетанјахуове коментаре као "разочаравајуће". 

"Став Велике Британије је врло јасан. Решење са две државе, са одрживом и сувереном палестинском државом која живи поред безбедног и безбедног Израела, најбољи је пут ка трајном миру", поновио је он, а пренео "Гардијан".

САД су више пута понављале да је успостављање независне палестинске државе једини пут за обнову Газе и осигурање дугорочне безбедности Израела.

Израелска јавност, међутим, подржава рат, а пре мање од месец дана, анкете Израелског института за демократију показале су да се три четвртине Израелаца Јевреја противи захтеву САД да се пређе на мање интензивну фазу рата у Гази.

Упрскос томе народ је све више фрустриран Нетанјахуовим вођством, а критичарима се прикључио и члан Нетанјахуовог ратног кабинета, Гади Ајзенкот, бивши шеф израелске војске чији ставови имају посебан морални ауторитет јер је његов 25-годишњи син погинуо у борбама у Гази.

Ајзенкот је ове недеље рекао да "потпуна победа" над Хамасом није вероватна и да би само споразум о прекиду ватре могао да врати таоце кући.

На питање да ли Нетанјаху можда продужава рат ради политичке добити, застао је пре него што је одговорио: "Надам се да не".

Званичне истраге војних и безбедносних пропуста уочи напада Хамаса 7. октобра, које су тренутно на чекању до завршетка интензивне фазе борби, вероватно ће бити веома непријатне за Нетанјахуа који се такође суочава са неколико дуготрајних случајева корупције.

Сматра се да је Ајзенкот у својим ставовима сагласан са Бенијем Ганцом, још једним бившим генералом и министром одбране у петочланом ратном кабинету. 

Нетанјаху, његов садашњи министар одбране Јоав Галан и министар за стратешка питања Рон Дермер су међу члановима који желе наставак борби.

Након 7. октобра постојао је консензус да Израел не може трошити енергију на изборе када би требало да се фокусира на рат. Сада, већина становништва Израела очекује изборе ове године; питање је колико брзо и шта ће коначно распарчати владу јединства.

Већина анкета показује да би, ако би бирачи данас изашли на гласање, Нетанјахуова влада изгубила власт у корист опозиционе коалиције ако би данас изашли бирачи у Израел. 

ШЕФ КАВИНЕТА ЗЕЛЕНСКОГ ПРИЗНАО: Војници нам јављају да немају капацитета за нападе

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА