Најновије

УКРАЈИНЦИ СЕ ПЛАШЕ ДА УВЕЗУ Ф-16: Русија зна где треба да гађа

Званичници украјинске војске наводе да ће прихватити испоруку авиона Ф-16 тек, када се за то буду створили услови.

Вишенаменски борбени авиони Ф-16 и даље нису испоручени Украјини, а како преноси "Јурејжа тајмс", позивајући се на интервју портпарола украјинског ратног ваздухопловства Јурија Игната, украјинска војска се плаши да увезе већи број ових летелица.

Главни разлог јесте велика количина борбених авиона, попут Су-30СМ, Су-34, Су-35, стратешких ракетоносаца/бомбардара Ту-22, Ту-95 и Ту-160, као и пресретача МиГ-31 наоружаних "кинжалима, којима располажу Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације и који се користе за нападе по циљевима у дубини територије.

Међу тим циљевима, су аеродроми, ваздухопловне базе, где би Ф-16 требало да буду стационирани, као и положаји ПВО, а осим напада авионима, руска војска ослања се на лутајућу муницију "геран-2", као и крстареће, односно балистичке ракте лансиране са копна и мора.

"Русија може да нас погоди било где"

Како се наводи, Игнат је у интервјуу за магазин "Фокус" изјавио: "Украјинска војска се плаши да увезе већу количину авиона Ф-16 америчке производње, као и система ПВО у нашу земљу."

"То је због ризика од њиховог уништења дејством руских снага, које су одлично упознате са локацијама на којима су складишта нашег наоружања", додао је портпарол украјинског ваздухопловства.

Он оцењује да "огромна количина" ракета ПВО из западних земаља мора бити смештена негде, као и да ће Русија пре или касније открити где је то место, док је други представник Оружаних снага Украјине признао да "део обавештајне службе ради за њих (руску војску) и да нема сврхе градити складишта за сву муницију у Украјини".

"Исти је случај и када су у питању авиони Ф-16, све је спремно, али ми не желимо да их узмемо. Зашто? Зато што ће по пристизању на украјинску територију Ф-16 постати лака мета", сматра Игнат.

Други неименовани званичник украјинске војске додао је да Кијев планира да прихвати америчке борбене авионе, када се буду стекли услови. Са овим се слаже и Игнат који додаје:

"Људи који ће њима пилотирати, људи који ће их одржавати и поправљати, инфраструктура аеродрома, када све то буде спремно, тек тада ће бити разумно распоредити их у Украјини. У међувремену, биће поправљани и модернизовани тамо (у другим државама)".

Ф-16 неће бити сигурни ни у ваздуху

Поред ракетних удара по ваздухопловним базама где ће Ф-16 бити распоређени, украјинској војсци је јасно да ће амерички авиони бити угрожени и у ваздуху.

Тако је портпарол украјинског ваздухопловства признао је да Русија има превласт у ваздушном простору и оценио да Су-35С, најсавременији руски борбени авион после Су-57, представља претњу која се не сме игнорисати.

"У питању је технолошки савремена и моћна летелица са супериорним наоружањем, односно ракетама које имају већи домет од АИМ-120 АМРААМ. Његов радар, нишанске справе и навигациони систем омогућавају паљбу по више мета циљева истовремено", истакао је Игнат.

Осим руских вишенаменских борбених авиона, велика претња  за Ф-16 биће и системи ПВО С-400, нарочито ако се повежу са "аваксима" А-50, што су Оружане снаге РФ већ практиковале приликом обарања других украјинских авиона.

КИЈЕВ У ПЛАМЕНУ: Украјинац снимио долазак и експлозију руске ракете...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА