Најновије

ТЕКСАС ПРОГЛАСИО РАТНО СТАЊЕ: Национална гарда на ногама; ''Бајдене, склони се с пута!''

Држава Тексас је прогласила ратно стање упркос наредбама федералних снага да се уклони бодљикава жица са јужне границе САД.

Национална гарда Тексаса (Фото: flickr)

Тексас је званично ушао у ратно стање. Гувернер је активирао члан 1 одељка 10, параграф 3 Устава САД, који дозвољава да се прогласи ратно стање у држави и делује без обзира на савезну владу.


Фото: Гувернер државе Тексас

Вицегувернер Тексаса Ден Патрик упозорио је америчког председника Џозефа Бајдена на сукоб са снагама безбедности и захтевао да се склони с пута, преноси Фокс Њуз

„Највећа грешка коју Бајденова администрација може да направи јесте да се суочи са полицијом, нашом војском и Националном гардом на нашој граници <...> када смо заузети да радимо оно што амерички народ жели“, рекао је званичник.

Према његовим речима, Тексас поздравља сваку помоћ других држава, али то треба организовати преко надлежних органа како се „сутра не би појавиле хиљаде људи“.

"Ако нам се Џо Бајден склони с пута, урадићемо свој посао и обезбедити границу. Не требају нам", додао је Патрик.

Гувернер Грег Абот је изјавио да се догађа "инвазија" миграната и да су донете мере заштите. Према његовим речима, Тексас ће водити сопствену политику јер се федералне власти не носе са безбедношћу граница.

Држава Тексас предузима сопствене мере у борби против илегалне миграције. Једна од њих био је и закон који дозвољава хапшење, кривично гоњење и затварање осумњичених за илегалне преласке границе, као и њихово депортовање из земље по налогу суда.

Вашингтон поступке тексашких власти назива неуставним, а методе претераним.

Аботове акције подржали су републикански гувернери 25 америчких држава, објавивши саопштење у којем оптужују председника Џозефа Бајдена да није вољан да се бори против илегалне имиграције. Поред тога, одлуке гувернера подржао је бивши председник и кандидат на председничким изборима 2024. Доналд Трамп, који је позвао остале америчке државе да помогну Тексасу.

О повлачењу америчке војске са Блиског Истока прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА