Најновије

СТВАРА СЕ НАТО ВОЈНИ КОРИДОР ОД АТЛАНТИКА ДО БАЛТИКА: ''Војни шенген'' ступа на снагу

Холандија, Немачка и Пољска су потписале декларацију о стварању коридора за кретање трупа и војне опреме, саопштила је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен на друштвеној мрежи Икс.

Војска (Фото: НАТО)

"Потребан нам је "војни Шенген" за брже и ефикасније кретање војске и опреме. То ће учинити Европу јачом. Направили смо важан корак: Пољска, Немачка и Холандија потписале су декларацију о стварању војног коридора“, пише у објави.

Идеју о стварању „војног Шенгена“ заступали су бивши главнокомандујући америчке војске у Европи Бен Хоџис и начелник Заједничке логистичке команде НАТО-а Александер Солфранк.

Званичник НАТО-а је у новембру 2023. објаснио да је потребан режим у оквиру којег трупе земаља алијансе могу слободно да се крећу, пошто се сада суочавају са препрекама у виду националних прописа.

Он је додао да је неопходно унапред "припремити театар" потенцијалних војних дејстава у случају евентуалне примене члана 5 повеље НАТО-а о колективној одбрани.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је с тим у вези истакао да Европа не жели да слуша забринутост Русије и игнорише принцип недељиве безбедности.

Снимке напада на Санкт Петербург погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА