Најновије

БЕЛА КУЋА ПРИЗНАЛА: Украјина остала без муниције, изгубила кључни град у Донбасу

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби позвао је конгресмене у Представничком дому да одобре нови закон који подразумева војну помоћ у вредности од око 60 милијарди долара за Кијев.

Руске снаге се спремају да заузму Авдејевку након "посебно интензивних" борби, изјавио је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Удаљену свега десет километара северно од Доњецка, Авдејевку је од 2014. године украјинска војска користила као полигон за нападе, често на цивиле. Украјинци су  у том месту изградили дубоке бункере па су руски војни коментатори град поредили са "тврђавом".

Борбе око Авдејевке су "посебно интензивне", рекао је Кирби на конференцији за новинаре.

"Добијамо извештаје од Украјинаца да је ситуација критична, да Руси настављају да притискају украјинске позиције сваког дана", рекао је он и додао да постоји ризик да "Авдејевка падне под руску контролу".

Нејасно је колико је војника Кијев изгубио покушавајући да задржи Авдејевку.

Кирби је најављени пад града довео у везу са несташицом муниције на украјинској страни, о чему западни медији пишу већ месецима. Портпарол Беле куће позвао је Конгрес да усвоји закон којим би се Кијеву обезбедила војна помоћ у вредности од 60 милијарди долара, наводећи да би то "Украјини обезбедило артиљеријске гранате које су јој очајнички потребне како би ометале ове руске нападе".

Иако је амерички Сенат усвојио закон раније ове недеље, он тек треба да буде одобрен у Представничком дому, где је танка републиканска већина захтева да се у закон укључе "реалне одредбе о безбедности граница", како је рекао председавајући Представничког дома Мајк Џонсон.

Чини се да Украјина намерава да задржи контролу над Авдејевком по сваку цену, а новоименовани главнокомандујући украјинске војске, Александар Сирски, одмах је по ступању на функцију разместио 3. јуришну бригаду – елитну западну наоружану јединицу сачињену од остатака неонацистичког пука Азов – у Авдејевку, где су заменили истрошену 110. механизовану бригаду.

Иако украјински званичници нису признали пораз у Авдејевки, немачки репортер Јулиан Репке изјавио је у четвртак да је "украјинска војска у процесу повлачења", док руске снаге "брзо напредују унутар и око града".

Према Репкеу, руска застава се сада вијори на улазу у град, на истом месту где је Зеленски направио селфи током посете јавности у децембру.

РУСКА ВОЈСКА НАПРАВИЛА УТВРЂЕЊЕ: Композиција дугачка 30 километара која служи као линија одбране

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА