Најновије

ИДЕ СЕ НА ИЗБОРЕ: Нетанјаху губи власт по завршетку рата с Хамасом

Ма колико се актуелни премијер трудио да одложи свој крај, Израел после рата иде на изборе, каже извор из Нетанјахуове странке Ликуд за "Инет".

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху неће моћи да остане на власти по завршетку војне кампање против Хамаса у Гази, наводи израелски портал "Инет", позивајући се на анонимне изворе из Нетанјахуове странке Ликуд.

Усред све чешћих позива на ванредне изборе, Нетанјаху је поручио у суботу да сада "није време за политику", те да ће се следећи избори одржати "за неколико година".

Са друге стране, више истраживања јавног мњења показало је да рејтинг Нетанјахуа али и самог Ликуда опада откако су милитанти Хамаса спровели смртоносни напад на Израел 7. октобра прошле године.

Израелски институт за демократију је, позивајући се на анкете, тврдио да више од две трећине држављана те земље жели да се општи избори одрже чим се сукоб у Гази заврши. 

Неименовани високопозиционирани члан Ликуда каже за "Инет" да "ко год да је био премијер 7. октобра неће остати на функцији по завршетку рата".

Други члан Нетанјахуове странке је изјавио да, ма колико се актуелни премијер трудио да одложи свој крај, Израел после рата иде на изборе.

Анонимни политичар додаје да ће или чланови Ликуда или друге странке које чине владајућу коалицију натерати Нетанјахуа да распише ванредне изборе, и да су сви сагласни да "ће се то десити".

Говорећи на конференцији за новинаре у суботу, Нетанјаху је одбацио позиве за ванредне изборе, инсистирајући да би гласање за Кнесет требало да се одржи по распореду, односно у октобру 2026. године.

"Предлажем да се не бавимо тиме током рата", рекао је премијер, тврдећи да су "избори последња ствар која је тренутно потребна" Израелу. Он је такође упозорио да би унутрашње политичке поделе у Израелу ишле на руку Хамасу.

Опозициона партија Јеш Атид објавила је саопштење у којем је премијерове коментаре описала као "још један наступ неподобног премијера који је, по свему судећи, одавно изгубио поверење јавности и наставља да бежи од одговорности за највеће страдање јеврејског народа од холокауста".

"Израелу су потребне промене. Избори су на реду", тврди странка.

РУСКИ ВОЈНИЦИ СА ХРАБРИМ СТАНОВНИЦИМА АВДЕЈЕВКЕ: Сад вас ми штитимо (ФОТО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА