Најновије

Габријел Ескобар: Србија мора да примени препоруке ОДИХР до наредних избора

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је Америка забринута што их тзв. Косово не третира као партнера и не ради заједнички на регионалној стабилности, већ подрива дијалог којем су САД у потпуности посвећене.

Ескобар је рекао да се нада да ће представници Приштине присуствовати састанку у Бриселу 27. фебруара, на којем ће се говорити о ситуацији после забране динара на Космету.

У интервјуу за "Глас Америке" амерички званичник нагласио је да је проблематичан начин на који је влада Аљбина Куртија променила политику о платном промету, а не сама политика о чијој се примени и раније разговарало.

"Не желим да улазим у то шта су све последице, али мислим да наше изјаве у јавности довољно јасно говоре о томе куда иду наши дипломатски и политички односи. Амбасадор Џефри Ховенијер је најбоље рекао да то компликује наш капацитет да помогнемо Косову да се интегрише у трансатлантску заједницу. Када год са другим партнерима разговарамо о Косову, поготово са онима који га не признају, они виде да Приштина не испуњава обавезе у дијалогу под окриљем ЕУ. Дакле, то нам отежава да на било који начин бранимо аргументе Косова, укључујући чланство у ЕУ и НАТО, Савету Европе и многим другим организацијама", нагласио је Ескобар.

На питање да ли је о новој политици у вези са динаром било речи раније у дијалогу и да ли се о томе разговарало са Београдом, Ескобар истиче две важне ствари.

"Једна је да Заједница српских општина , чије је формирање обавеза и што се нас тиче мора да се испуни, а која укључује решавање питања динара на транспарентан, електронски начин у складу са законима Косова. И ми то подржавамо. Другим речима, ово је проблем који би био решен преко Заједнице. Ми имамо неколико забринутости у вези са овим: прва је напрасна промена закона. Одговорне институције не изненађују своје грађане административним променама које ће им пореметити свакодневни живот", истиче Ескобар.

Он је напоменуо да Приштина није разговарала са локалном заједницом која зависи од социјалних давања из Србије.

"Уз то, Косово није дало никакве алтернативе, одбило је техничку помоћ Квинте да се нађе механизам исплате који би био транспарентан и електронски и не би реметио живот људи. Коначно, на самиту у Скопљу, шест држава је разговарало о систему платног промета који би се могао применити у свим земљама. Дакле, све што је Косово требало да уради је да сачека и да добије транспарентан систем", навео је Ескобар.

Када је у питању понашање Србије у дијалогу и њено испуњавање обавеза, Ескобар истиче да су очекивања од Београда јасна и да су неке ствари испуњене као што је прихватање косовских регистарских таблица и царинских докумената.

"Желимо да Србија то учини неповратним и формалним уношењем у законе или прописе. Постоје још неке ствари које су обећане, а нису учињене: рецимо привођење правди одговорних за учешће у нападу у Бањској 24. септембра. То није део дијалога, али веома је важно за регионално помирење", казао је Ескобар.

Он је сагласан са ставом помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена, који је недавно рекао да је Србија начинила два важна корака ка признању Косова када је признала таблице и царинска документа, али истиче да сада жели да то буде стално и формално.

На питање да ли САД стоје уз европске савезнике када је у питању резолуција Европског парламента којом се позива на независну међународну истрагу о изборима у Србији, Ескобар каже да је извештај ОДИХР-а био прилично темељан и прилично фер.

"Извештај ОДИХР-а, који подржавамо, даје јасне препоруке и истиче јасне недостатке у изборном процесу у Србији. И наша позиција је да то мора да се поправи до наредних избора", нагласио је Ескобар.

Како додаје, важно је да у Србији постоји правни процес кроз који опозиција адресира своје забринутости, а владу која буде изабрана, сматраће легитимном.

"Желимо да Влада Србије настави пут ка ЕУ, што значи оријентацију ка Западу. Увек смо говорили да мислимо да је добра идеја да Србија уведе санкције Русији и верујемо да регионална стабилност зависи и од напретка у дијалогу", рекао је Ескобар.

ПУЦА ЗАПАРОШКИ ФРОНТ: Руска војска напредује ка Работину (МАПА)

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА