Најновије

ОДИХР ТРАЖИ ЗАКОНОДАВНЕ ПРОМЕНЕ: Да ли је ово за Вучића пораз или победа!?

У извештају ОДИХР-а о изборима у Србији 17. децембра 2023. године, истиче се да је неопходно покренути законодавне промене пре наредних избора кроз инклузивни консултативни процес изграђен на широком политичком консензусу, пише Н1.

Указује се да су посматрачи уочили честе гужве и процедуралне недоследности на дан избора, наглашавајући потребу за адекватном обуком. Уочени су и случајеви озбиљних неправилности, укључујући куповину гласова и убацивање гласачких листића у гласачке кутије. Додаје се да су мјере за обезбјеђивање тајности гласања биле недовољне, што је у супротности са претходним препорукама ОДИХР-а.

Посматрачи су приметили и бројне примере групног гласања, случајеве недозвољеног утицаја и неовлашћеног праћења бирача, као и фотографисања гласачких листића.

„Пребројавање гласова на бирачким местима и табеларни приказ резултата су генерално били ефикасни, али су процедуралне заштитне мере недоследно примењене“, наводи се у извештају ОДИХР-а.

Као допринос транспарентности, прелиминарни резултати гласања су брзо објављени на интернету, у складу са ранијим препорукама ОДИХР-а.

Подсећа се да је опозиција дан после избора указала на велики број неправилности, укључујући притиске на бираче, куповину гласова, као и организовано довођење бирача, организовање свакодневних протеста у Београду.

„Протести су углавном били мирни, али је 24. децембра дошло до насилних инцидената који су довели до хапшења неколико демонстраната. Локална изборна комисија примила је 360, а републичка 36 притужби на процедуру и резултате гласања, углавном са захтевом за поништавање гласања. Већина тих притужби је одбачена. Због процедуралних неправилности, избори су поновљени на 43 бирачка места 30. децембра и 2. јануара 2024. Коначни резултати избора објављени су 12. јануара, а парламент је конституисан 6. фебруара. Одзив бирача био је 58,69 одсто“, подсетио је ОДИХР.

„Уколико се поново конституише, међуагенцијска радна група за координацију и праћење спровођења препорука за унапређење изборног процеса требало би да делује потпуно транспарентно, уз укључивање релевантних актера, попут цивилног друштва“, наводи се у Извештају ОДИХР-а на изборима у Србији 2023, пише Н1..

Додаје се да, како је раније препоручено, треба обезбедити доследну примену процедура на дан избора и унапредити професионалне капацитете изборне администрације, размотрити стандардизовану обавезну обуку за све чланове локалне изборне комисије и бирачких одбора, потенцијалне чланове, укључујући проширени састав ових тела.

„У циљу ефикаснијег остваривања бирачког права, Републичка изборна комисија треба да изради и спроведе благовремен, свеобухватан и циљан програм едукације бирача, укључујући права бирача, спречавање групног гласања и важност тајности гласања. Детаљне информације бирача и едукативни материјали треба да буду доступни у различитим доступним форматима“, истиче ОДИХР у препорукама у извештају.

Такође се наводи да забринутост око тачности бирачких спискова треба узети у обзир и радити на повећању поверења јавности, као и да треба ревидирати законе, прописе и праксу како би се омогућио приступ подацима о регистрацији бирача и олакшала имплементација смислена ревизија јединственог бирачког списка, уз учешће релевантних актера, укључујући политичке партије и цивилно друштво, у складу са стандардима заштите података.

„Закон треба да обезбеди јасну разлику између званичних функција и предизборних активности носилаца функција. Власти треба да предузму мере за спречавање злоупотребе положаја и државних ресурса, а свако кршење треба проактивно решавати кроз сразмерне и одвраћајуће санкције“, наводи се у препорукама ОДИХР-а, преноси Н1.

Истиче се да „власти треба да спрече застрашивање и притиске на бираче, међу којима су и запослени у јавним и државним институцијама, као и у предузећима и да треба ојачати механизме праћења”.

У извештају ОДИХР се наводи и да је Вучић доминирао кампањом, а препоручује се цео сет мера које би актуелне власти требале да усвоје, а тичу се медија, бирачких спискова, те организације кампања и избора уопште.

Прочитајте ОВДЕ шта је Дачић поручио Западу

Извор: Н1 / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА