Најновије

ОВО ЋЕ ЗАБОЛЕТИ ОПОЗИЦИЈУ: Без "међународне истраге" у извештају ОДИХР! (ВИДЕО)

Премијерка Србије Ана Брнабић обратила се поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) у којем се анализирају услови избора одржаних 17. децембра. Након вишемесечне кризе, пласирања лажи, стигао је извештај ОДИХР-а и он ставља тачку на све бесмислице и лажи, рекла је Брнабићева. Настављамо да радимо са ОДИХР-ом, каже премијерка.

Премијерка Ана Брнабић изнела је седам приоритетних препорука ОДИХР-а који, како каже, показују да су избори били фер и транспарентни.

Брнабићева је навела да према првој препоруци Влада треба да формира Радну групу за спровођење препорука ОДИХР-а, док према другој треба да се размисли о обавезној обуци за чланове изборих комисија и бирачких одбора.

Према трећој препоруци, истиче, РИК треба да спроведе едукацију за бираче, а према четвртој да се испитају закони и праксе да би се омогућио увид у бирачки списак, али тако да се штите лични подаци.

Брнабићева је објаснила да се у петој препоруци каже да би законом требало да се обезбеди јасно раздвајења активности носилаца власти у оквиру јавне функције и кампање, да би се спречила злоупотреба положаја.

Према шестој, наводи, надлежни органи треба да спрече застрашивање и вршење притиска на бираче, укључујући запослене у јавним институцијама и предузећима, док према седмој треба да се гарантује независност РЕМ-а.

"Ово су приоритетне препоруке, које доказују да су избори били фер и транспаретни и стављају тачку на бесмислице да је изборна крађа била епских размера", истакла је Бранбићева.

Ана Бранабић је рекла да је у извештају ОДИХР-а јасно наведено да је Србија у претходних седам година спровела укупно 54 препоруке – потпуно, углавном или делимично.

"Србија је имплементирала потпуно 13 препорука, углавном осам, а делимично 33. Спровели смо у претходних седам година укупно 54 препоруке ОДИХР-а", навела је Брнабићева, одбацујући тврдње да наша земља није имплементирала нити једну препоруку ОДИХР-а.

Према њеним речима, 13 од 26 препорука, такође, спровела је Влада у ограниченом манадату.

Закључујући обраћање, Ана Брнабић је рекла да ОДИХР у извештају даје мањи број препорука.

"Нема помена о било каквој међународној истрази, наставиће се рад радне групе и нема препоруке да изборна листа не сме да носи име особе која није кандидат", закључила је премијерка Србије.

Што се тиче релокације бирача, како је рекла премијерка, то је био један од аргумената опозиције да су избори покрадени.

"У извештају ОДИХР-а се констатује да је то постојао као проблем, да су се током дана шириле тврдње о потенцијално великом броју бирача који су довезени да гласају за владајућу странку", каже премијерка.

Према њеним речима, нема никаквог доказа да су те тврдње тачне, већ се само наглашава да су се шириле.

"Не можете имати доказ када се то није десило", каже Брнабићева.

Како је навела, замера се да је у бирачком списку било преминулих лица, али се опет наводи да то многи тврде, а нема доказа.

Напоменула је да ако је опозицији сметао бирачки списак, што нисмо гледали бирачки списак.

Када је реч о тврдњи да је Александар Вучић био доминантан, премијерка је то потврдила.

"То је била одлука опозиције, њихова цела кампања се базирала на Александру Вучићу и на нападе на његову породицу. Ако погледате неке дебатне емисије, на сва питања која су им постављања од КиМ до екологије, представници опозиције су одговарали са 'Ми смо против Александра Вучића'", објаснила је Брнабићева.

Погледајте шта је све рекла премијерка:

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић рекао у Тирани

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА