Најновије

РУСИЈА ВРАЋА СМРТНУ КАЗНУ? Путин "није форсирао", али након масакра у Крокус хали...

Једна од могућих реакција руских власти на терористички напад који се одиграо 22. марта у Крокус хали јесте враћање смртне казне. О томе се сада прича много и на различитим нивоима.

Шеф Јединствене Русије Владимир Васиљев рекао је да ће "ова тема свакако бити дубоко, професионално и садржајно разрађена. Донеће се одлука која ће задовољити расположење и очекивања руског друштва".

Али шеф комитета за изградњу државе и законодавство у Државној думи, Павел Крашењињиков, сматра да расправа о смртној казни може да одведе у погрешном правцу.

- Увек смо били против тога - рекао је он, мислећи на смртну казну.

Позив на враћање смртне казне био је чест у прошлости, али власти нису започеле процес повратка и с времена на време констатовале да таквих планова не треба да има.

Разлог је страх руске елите да да превелику моћ снагама безбедности, које могу да их користе не толико за борбу против терориста и диверзаната, већ за уцењивање, изнуђивање и одузимање новца или пословања.

У принципу, то се већ дешава према "обичним" члановима кривичног закона. Увођење смртне казне отвориће много веће изгледе за безбедносне снаге у том смислу, подижући њихову самовољу на сасвим другачији, епски ниво. Јер једно је када вас уцењују да идете у затвор на 3-5 или до10 година, што можете некако да избегнете, на пример, договором. А сасвим је друга ствар ако постоји могућност смртне казне. Како кажу, "од онога света нема искупљења", стога ћете морати да се исплатите на овом свету по сваку цену.

А чак и ако говоримо о увођењу смртне казне за ограничен спектар чланака који се односе на тероризам и издају, то нас неће спасити ни од чега. По жељи, свако може бити оптужен за њих (посебно за издају).

Дакле, питање смртне казне није посебно популарно међу руском елитом. Ни Владимир Путин то није превише форсирао. Штавише, његови противници редовно умиру.

Генерално, с обзиром на тренутно стање руских снага безбедности, ширење њихових способности преко одређене тачке значи стварање ризика од покретања спирале самовоље која би могла да дестабилизује руски државни апарат и цео државни систем.

Међутим, тема враћања смртне казне ће се у сваком случају активно расправљати, има много заинтересованих за њу!

ШОК ПОТЕЗ АМЕРИКЕ! Хитно стигао демарш из Москве

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА