Најновије

ШОК ПОТЕЗ АМЕРИКЕ! Руси ужаснути, хитно стигао демарш из Москве

Русија је данас уручила демарш Сједињеним Америчким Државама због незаконитих покушаја Вашингтона да једнострано промени спољне границе епиконтиненталног појаса у седам области Светског океана, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Током заседања Међународне управе за морско дно, руска делегација је изјавила да не признаје спољне границе епиконтиненталног појаса које су Сједињене Америчке Државе једнострано прогласиле у децембру 2023. на удаљености од 200 наутичких миља од полазних линија од којих се мери ширина територијалног мора у седам региона Светског океана", наводи се у саопштењу министарства. 

Билатералним каналима америчкој страни упуц́ен је одговарајуц́и демарш, додаје се у саопштењу.

Како се напомиње, САД својим деловањем "покушавају да смање површину морског дна под надлежношћу Управе, односно целе светске заједнице, и да прибаве додатне површине за сопствену употребу".

"Једнострани кораци Сједињених Држава нису у складу са правилима и процедурама утврђеним међународним правом", упозорава се у саопштењу МСП Русије.

Руска делегација је критиковала селективан приступ Сједињених Америчких Држава међународном праву и потпуно непоштовање обавеза и одбацила најновије покушаје Вашингтона да користи норме Конвенције из 1982. године искључиво у својим интересима, истакли су у руском Министарству спољних послова.

Руско Министарство је саопштило да се у периоду од 18. до 29. марта у Кингстону (Јамајка) одржава седница Савета Међународне управе за морско дно која је сазвана у складу са Конвенцијом УН о праву мора.

ПУТИН: Срби и Руси су блиски духом, Србија вековима најпоузданији партнер Русије

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА