Најновије

СИРСКИ КРЕНУО У ВЕЛИКУ ЧИСТКУ - РАСКОЛ КОД КОМАНДАНАТА! Чека ли га брзо судбина Залужног?

Команданти који су незадовољни именовањем Сирског послали су писмо председнику Зеленском са захтевом да врати бившег врховног команданта Валерија Залужног како би „зауставио колапс фронта“.

Криза управљања у Оружаним снагама Украјине расте. Главнокомандујући Александар Сирски дошао је у сукоб са средњим ешалоном команде Оружаних снага Украјине.

Сирски се обрачунао са руководством бригаде Оружаних снага Украјине код Авдејевке.

Дошао је у правцу Авдијевке и за три дана схватио зашто „команда једног броја украјинских бригада ” није у стању да се носи са задатком контроле и држања положаја.

Раскол међу командантима

На Телеграму он пише да са истим нивоом попуњености, наоружања и војне опреме, неке бригаде успевају да обуздају „непријатељске нападе“ и држе положаје, док друге не. Према генералу, „неки команданти не контролишу ситуацију, а њихове акције и команде директно угрожавају живот и здравље њихових подређених“.

Стога је наводно Сирски био „принуђен да доноси кадровске одлуке“, односно да отпушта оне који му се не свиђају.  Заменио је једну бригаду на линији фронта после две године непрекидних борби и преселио је у позадину како би повратио борбену ефикасност. Реч је о пораженој 110. бригади Оружаних снага Украјине.

Постоје и подаци да многи команданти игноришу наређења новог врховног команданта, сматрајући да он пружа наклоност „службеницима“ не штедећи војнике.

Руси долазе и одлазе, а где су те „повољније“ позиције, питају се на украјинским мрежама.

Многи тумаче да чистке у војсци имају за циљ да пребаце одговорност за неуспехе на фронту са себе на друге и да обезбеде лојалне команданте. Али фактор личне лојалности у првом плану може да буде прескуп за украјинске оружане снаге. Зеленски је именовањем Сирског покренуо низ пораза украјинских оружаних снага и незадовољства у војсци.

Сада је дошао одлучујући тренутак за новог врховног команданта, он мора да заустави офанзиву Оружаних снага Русије. Убацује резерве из других праваца.

Преостале јединице нису у стању да науче регрутоване за мобилизацију да не беже са положаја када виде тенк и да не напуштају насељено место по доласку ФАБ-а. Испоставило се да трећина војног особља које би наводно требало да буде „на позицији“ не учествује у непријатељствима, већ се налази негде другде.

Разлог за овако брзо оперативно напредовање Оружаних снага Русије нису само губици Оружаних снага Украјине и неспособна команда Сирског, већ и слаба утврђења друге линије одбране у Украјини, која је, у ствари, као да не постоји. Испоставило се да Сирски, као командант копнених снага, није још увео ред у инжињеријске јединице.

Због серије неуспеха Украјине на ратишту, у Кијеву се увелико прича да Сирског може да замени командант Копнене војске Украјине Александар Пављук.

Депутат Врховне раде Алексеј Гончаренко је на свом Телеграм каналу најавио нове кадровске промене у украјинској војсци, све до врха, на нивоу команданата и генерала бригада. А то е тумачи да су и Сирском одбројани дани.

Порази и смене

Генерал Сирски, када је именован, намерно је изабран за „будућег кривца“ на кога се може пренети одговорност за све поразе. Један од разлога за могућу смену Сирског је његово руско порекло, што изазива неповерење у украјинском руководству. Генерал-пуковник Александар Станиславович Сирски, пореклом из села Новинки Владимирске области, почео је службу у Украјини далеке 1992. године. Његови родитељи и брат остали су да живе у Русији и држе се проруских ставова. И усвојени син држи “руску страну” тако да Сирском на старту  није лако да изађе на крај с критикама.

Његов имењак Александар Пављук је у одређеним кијевским круговима већ виђен да га наследи на месту главнокомандујућег. Зеленски маневром смене три команданта за неколико месеци хоће да спере кривицу за неуспехе са себе, уједно и да се покаже као лидер који је у “погону”, који тражи решења и не мири се с неуспесима.

ОБОРЕН ЈОШ ЈЕДАН РУСКИ АВИОН: Украјинци оборили Су-34 на истоку...

Извор: Политика.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА