Најновије

КОШМАР ЗАПАДА ЈЕ КРЕНУО ДА СЕ ОСТВАРУЈЕ: Бајден најавио могућност распада НАТО

Амерички председник Џо Бајден назвао је могућност распада НАТО-а „катастрофом” за САД, ЕУ и цео свет, рекао је то у интервјуу за ТВ канал Унивисион Нотициас.

- Најгора ствар коју можете замислити је да НАТО почне да се распада, што би било катастрофално за Сједињене Државе, за Европу и за цео свет - рекао је Бајден.
Он је рекао да су Сједињене Државе и њихови савезници „били у стању да прошире НАТО, а са уласком две нордијске земље у Северноатлантску алијансу, добили су још две хиљаде миља границе“.

- На граници са Русијом имамо читаву групу земаља чланица НАТО-а - рекао је Бајден.

Последњих година Русија је најавила незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. НАТО проширује иницијативе и то назива „одвраћањем од руске агресије“.
Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага алијансе у Европи. Кремљ је напоменуо да Руска Федерација никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Москва је више пута напоменула да је НАТО усмерен на конфронтацију.

Како је нагласио секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков , даље ширење блока неће донети већу безбедност Европи. Министарство спољних послова Русије саопштило је да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да напусти курс милитаризације континента.

Раније је руски председник Владимир Путин, у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону, детаљно објаснио да Москва неће напасти земље НАТО-а, то нема смисла. Руски лидер је приметио да западни политичари редовно застрашују своје становништво замишљеном руском претњом како би скренули пажњу са унутрашњих проблема, али „паметни људи савршено разумеју да је то лаж“.

Путин је додао да су западне земље почеле да схватају да је стратешки пораз Русије у сукобу са Украјином немогућ, па треба да размисле о својим следећим корацима, док је Руска Федерација спремна за дијалог.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и да се „играју ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим речима, САД и НАТО су директно укључени у сукоб не само снабдевањем наоружања, већ и обуком особља у Великој Британији , Немачкој , Италији и другим земљама. Кремљ је навео да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

ЗАВРШИЛИ СМО У ПАКЛУ! САД откриле шта се десило са плаћеницима у Украјини

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА