Најновије

"Коха": Више није сигуран улазак "Косова" у Савет Европе

Тзв. Косово не може да рачуна на сигурне гласове у Савета Европе само зато што су 34 земље чланице признале независност, пише "Коха"

Од става Квинте зависи да ли ће гласање за чланство Приштине у Савету Европе бити одложено или неће добити довољно гласова, пише "Коха" позивајући се на неименоване дипломатске изворе из земаља чланица Савета Европе.

Извори тврде да је разлог за то став Квинте о обавези формирања Заједнице српских општина.

Наводи се да су на последњем састанку амбасадори Квинте представницима Приштине усмено пренели захтев да упути на разматрање Уставном суду нацрт статута ЗСО, а извори "Кохе" тврде да би изостанак позитивног одговора са КиМ могао да доведе до изостанка подршке Квинте за чланство "Косова" у Савету Европе.

 "Постоје земље које су признале КиМ и које подржавају чланство у Савету Европе, али би промениле став ако добију сигнал од Квинте", рекао је извор и додао да би, уколико земље Квинте то буду сугерисале, гласање могло да се одложи за годину дана.

Да би се прихватила нова држава чланица, гласање на другом нивоу у Савету Европе може да се обави и од стране представника земаља чланица, као што су амбасадори, али би у том случају било потребно једногласно гласање, што је немогуће у случају Приштине.

 "Чак и из земаља Квинте добијамо различите сигнале јер постоје две земље које се више залажу за, две које су скоро против, док је став Сједињених Америчких Држава врло загонетан", рекао је један од дипломата.

Чак су и неке дипломате рекле да и посланици у Парламентарној скупштини Савета Европе и они из земаља које су признале "Косово" из својих министарстава добијају препоруке да гласају против у Скупштини, па се може десити да сви посланици који долазе из земаља које су признале независност КиМ не гласају у корист Приштине.

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ: Не наседајте, објављена је лажна вест да сам отишао од Несторовића

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА