Најновије

КУД НЕМАЧКА, ТУ И ОСТАЛИ Аустрија уводи оштрију контролу, стиже и војска на границе

Аустрија ће пратити пример Немачке и увести оштрије граничне контроле, саопштили су данас званичници. Аустрија је одлучила да у савладавање емигрантске кризе укључи и војску, која ће, како је најавио канцелар Вернер Фајман, бити ангажована у пружање хуманитарне помоћи у унутрашњости земље.
Мигранти(Фото: РТС принтскрин)

Мигранти(Фото: РТС принтскрин)

"Уколико Немачка врши граничне контроле, Аустрија такође мора да уведе појачане контроле на граници. Ми то сада и чинимо", изјавио је на конференцији за новинаре аустријски вицеканцелар Рајнхолд Митерленер.
Митерленер ј епоручио да Аустрија мора да делује поводом неконтролисаног доласка избеглица, те да структуре хуманитарне помоћи и аустријског друштва не смеју бити угрожене.
„Потребно је следити сигнал Немачке. Ако Немачка уводи граничне контроле то мора учинити и Аустрија. То је јасан сигнал погодјенима да је више нема неконтролисаног преласка граница“, сматра лидер ОВП.
Он је казао да то треба учинити с посебном сензибилношћу, а не са бодљикавом жицом.
Шенгенска правила за слободу кретања у ЕУ, казао је, овим мерама не би била стављена ван снаге.
То је поачање контроле у оквиру Ссенгена. Десет дана свака земља може вршити контроле“, подсетио је Митерленер.
Аустријски канцелар Вернер Фајман, Митерленери и министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер сутра путују у Немачку, где ће се састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, како би разговарали о новој мери Берлина.
С тим у вези СПО тражи да се сачека тај састанак, па тек потом да се донесе одлука о евентуалном уводјењу граничних контрола, док би ОВП то одмах учинила.Канцелар Вернер Фајман рекао је на истој конференцији за новинаре да му није познато да је Немачка до сада слала мигранте назад у Аустрију од када је Берлин јуче поново увео граничне контроле.Фајман је на конференцији за новинаре рекао да је влада прихватила предлог Мнистарства унутрашњихј послова, које је тражило помоћ, те да ће војници помагати полицији и, тамо где буде потребно, бити упућени и на границе.
Канцелар је истакао да, иако се у Немачкој и даље примењује право на азил, због уведених контрола може доћи до „застоја“ у Аустрији. То што, како је рекао, Немачка контролише границу не значи и да је она затворена.
Први војници су се већ укључили у хуманитарне активности на железничкој станици у Салцбургу.По девет војника подржавају активности Црвеног крста и Каритас-а, а планирано је и успостављање пољске кухиње, која ће припремати храну за избеглице које чекају на даљу судбину.
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА