Najnovije

KUD NEMAČKA, TU I OSTALI Austrija uvodi oštriju kontrolu, stiže i vojska na granice

Austrija će pratiti primer Nemačke i uvesti oštrije granične kontrole, saopštili su danas zvaničnici. Austrija je odlučila da u savladavanje emigrantske krize uključi i vojsku, koja će, kako je najavio kancelar Verner Fajman, biti angažovana u pružanje humanitarne pomoći u unutrašnjosti zemlje.
Migranti(Foto: RTS printskrin)

Migranti(Foto: RTS printskrin)

"Ukoliko Nemačka vrši granične kontrole, Austrija takođe mora da uvede pojačane kontrole na granici. Mi to sada i činimo", izjavio je na konferenciji za novinare austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener.
Miterlener j eporučio da Austrija mora da deluje povodom nekontrolisanog dolaska izbeglica, te da strukture humanitarne pomoći i austrijskog društva ne smeju biti ugrožene.
„Potrebno je slediti signal Nemačke. Ako Nemačka uvodi granične kontrole to mora učiniti i Austrija. To je jasan signal pogodjenima da je više nema nekontrolisanog prelaska granica“, smatra lider OVP.
On je kazao da to treba učiniti s posebnom senzibilnošću, a ne sa bodljikavom žicom.
Šengenska pravila za slobodu kretanja u EU, kazao je, ovim merama ne bi bila stavljena van snage.
To je poačanje kontrole u okviru Ssengena. Deset dana svaka zemlja može vršiti kontrole“, podsetio je Miterlener.
Austrijski kancelar Verner Fajman, Miterleneri i ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner sutra putuju u Nemačku, gde će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bi razgovarali o novoj meri Berlina.
S tim u vezi SPO traži da se sačeka taj sastanak, pa tek potom da se donese odluka o eventualnom uvodjenju graničnih kontrola, dok bi OVP to odmah učinila.Kancelar Verner Fajman rekao je na istoj konferenciji za novinare da mu nije poznato da je Nemačka do sada slala migrante nazad u Austriju od kada je Berlin juče ponovo uveo granične kontrole.Fajman je na konferenciji za novinare rekao da je vlada prihvatila predlog Mnistarstva unutrašnjihj poslova, koje je tražilo pomoć, te da će vojnici pomagati policiji i, tamo gde bude potrebno, biti upućeni i na granice.
Kancelar je istakao da, iako se u Nemačkoj i dalje primenjuje pravo na azil, zbog uvedenih kontrola može doći do „zastoja“ u Austriji. To što, kako je rekao, Nemačka kontroliše granicu ne znači i da je ona zatvorena.
Prvi vojnici su se već uključili u humanitarne aktivnosti na železničkoj stanici u Salcburgu.Po devet vojnika podržavaju aktivnosti Crvenog krsta i Karitas-a, a planirano je i uspostavljanje poljske kuhinje, koja će pripremati hranu za izbeglice koje čekaju na dalju sudbinu.
Pročitajte još:
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA