Најновије

ЗЕЛЕНСКИ У ПАНИЦИ: Завршни ударац креће, Кијев нема снаге да заустави ово!

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је недавно да не искључује велику руску офанзиву на Харков, ако наговестио наредну мету руске војске. Харков је, како сам Зеленски каже, битан град за руског председника Владимира Путина због симболике, али и јер је тамо његова војска доживела један од највећих пораза.

Сада, Русија спрема нову офанзиву на Харков, а питање је да ли ће ослабљена Украјина успети да одговори.
- Путин је желео да заузме Харков јер је то за њега велики симбол. Харков је један од главних градова Украјине, тако да има велико симболично значење, али Украјина је спремна да осујети планове Русије за освајање. Чинимо све да се то не догоди - поручио је Зеленски.

Он је признао да су напади Русије на енергетску инфраструктуру успешни.

- Ово има велики утицај на рат - рекао је председник и додао да напади на објекте за снабдевање енергијом наносе велику патњу становништву и градовима.
Харков је подвргнут таласу напада беспилотним летелицама јер Русија појачава бомбардовање другог по величини украјинског града, уочи могуће велике летње офанзиве.

Од фебруара је цивилно становништво Харкова изложено „свакодневним ракетним ударима и нападима беспилотних летелица“. Енергетска инфраструктура и стамбене зграде биле су „примарне мете“ Русије у бомбардовању.

У суботу је осам људи убијено, а десет је рањено када су пројектили „погодили стамбене зграде и бензинску пумпу североисточно од града“.

Најмање седам људи је погинуло након што је прошлог четвртка на град испаљено десетине дронова иранске производње Шахед, од којих су неки погодили стамбене зграде.

Велики пораз Русије

Руске снаге су успешно одбијене из Харкова у првим месецима рата 2022. године, али се сада чини да је руска стратегија за заузимање града другачија.

Харков скоро два месеца трпи скоро свакодневне нападе, а многи у руском јавном простору позивају да се град „збрише са лица земље“ на националној телевизији.

Близина града Доњецком региону и његова позиција у центру мреже железничких пруга „значи да има огромну стратешку вредност“. Налази се на само 25 километара од руске границе, а ако би пао у руке руских снага, Москва би била у позицији да „опколи украјинске снаге у Донбасу“.

Напади дроновима су уследили након „масовног“ ракетног напада 22. марта, у којем је Русија „уништила већину градских електричних трафостаница и оштетила електрану Змиивска“, навели су локални званичници.
Више од 150.000 људи изгубило је своје домове у нападима, а распореди искључења струје који су сада уведени у граду значе да „становници остају без струје четири до осам сати дневно“.

Харков је сада претрпео додатну штету у недавним нападима беспилотних летелица, оштећене су вишеспратнице, административне зграде, спаваонице, обданиште, продавнице, кафићи и аутомобили.

Већина руских удара беспилотних летелица покренута је из области Белгорода. која се граничи са Украјином. Украјинске снаге одговориле су гранатирањем и копненим операцијама у региону.

Следи велика офанзива

Недавна ескалација напада на Харков навела је војне изворе у Кијеву да сугеришу да Русија планира да град претвори у „сиву зону“ – ненастањиву за цивиле.

Иако „тачне намере Русије нису јасне у овој фази“, постоје знаци да се Москва „спрема за велику летњу офанзиву“, наводе украјински званичници.

Харков је један од неколико градова који су потенцијална мета.

Ипак, војна операција заузимања Харкова остаје тежак задатак за Русију, а њен последњи покушај 2022. године је пропао.
Заузимање града би захтевало пробијање украјинске одбране и њено опкољавање, што Русија раније није била у стању да уради.

- Они неће моћи да заузму Харков, али да га униште – можда“, рекао је Денис Јарославски, локални бизнисмен који је постао командант једне украјинске јединице у Харкову.

Украјински председник Володимир Зеленски искористио је обраћање Западу да позове украјинске савезнике да обезбеде противваздушну одбрану и даљу подршку док је Харков константно изложен нападима дроновима и ракетама.

- Сасвим је очигледно да наше постојеће могућности противваздушне одбране нису довољне и то је очигледно нашим партнерима. Свет коначно мора да чује бол који руски терористи наносе Харкову - поручио је Зеленски.

УКРАЈИНЦИ ДОБИЛИ ЛОШЕ ВЕСТИ! Парламент изгласао закон од којег су сви стрепели

Извор: Информер.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА