Најновије

ИЗРАЕЛ ПОСТАО ЛАК ПЛЕН! Хамас уништио кључни радар противракетног система "Гвоздена купола"

Хезболах је објавио снимак који приказује уништење израелског радара ЕЛ/М-2084, кључне компоненте система Гвоздена купола (Ирон Доме).

Овај радар, смештен у војној бази Мерон, наводно је нападнут тешком противтенковском вођеном ракетом Алмас-3 иранске производње.
Радар ЕЛ/М-2084, развијен од стране Исраел Аероспаце Индустриес и ЕЛТА Сyстемс, има виталну улогу у израелској противваздушној одбрани.

Он је осмишљен за откривање и праћење циљева у систему Гвоздена купола, који је намењен за пресретање ракета кратког домета и артиљеријских граната.

Уобичајена поставка Ирон Доме система укључује овај радар, центар за управљање пројектилима и неколико лансера, сваки опремљен са 20 пресретача, што омогућава покривеност ваздушног простора од 360 степени.
Осим у систему Гвоздена купола, ЕЛ/М-2084 се користи и у другим израелским системима противракетне одбране, као што су Давидова праћка (Давид’с Слинг) и Стрела (Арроw). Такође, овај радар је извезен у разне земље, укључујући Индију и Азербејџан.

Алмас-3, противоклопна вођена ракета иранске производње, ради по принципу „испали и заборави“ и сматра се иранским панданом израелској ракети Спике. Раније се веровало да се Алмас-3 може лансирати само из возила или дрона.

САД МОГУ ДА ПОШАЊУ ТРУПЕ У УКРАЈИНУ? Амерички конгрес Кијеву припрема нови пакет помоћи, Москви санкције

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА