Најновије

НЕМАЧКА СА 5.000 ВОЈНИКА ПРАВИ ОДБРАНУ ОД "НЕПРИЈАТЕЉА СА ИСТОКА": Писторијус их испратио из Берлина!

Након што је Немачка данас почела да распоређује своје војне трупе у чланици НАТО Литванији и први пут од Другог светског рата послала своје снаге дугорочно ван земље, литвански лидери поздравили су то као "историјски догађај".

Око двадесетак војника је стигло данас у Литванију, касније ове године придружиће им се још 150 припадника немачке војске, а очекује се да ће немачки војни контингент до 2027. године бројати 5.000 војника, преноси АП.
- Ово је први пут да смо трајно стационирали неку своју војну јединицу ван Немачке - рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус у Берлину на церемонији испрац́аја војника и оценио да је то "важнан дан за немачку војску".
У главном граду Литваније Вилњусу, министар одбране Лауринас Кашц́унас рекао је да је долазак немачких трупа "одличан пример" за све земље источног крила НАТО, на граници са Русијом и њеним савезником Белорусијом.

- Створиц́емо такву архитектуру одбране и одврац́ања да ниједан противник са истока нец́е ни помислити да тестира члан 5. НАТО - рекао је Кашц́унас новинарима.

Члан 5. о колективној одбрани је у срцу Северноатлантског пакта, а у њему се наводи да се оружани напад на једну или више чланица сматра нападом на све земље НАТО.

Немачка војска, Бундесвер, од 1990-их учествује у дугорочним НАТО операцијама у иностранству, преноси Тањуг.

НОВО ЖАРИШТЕ САМО ШТО НИЈЕ ЕКСПЛОДИРАЛО: Потез Немачке изазвао...

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА