Најновије

Финска против Русије: "Најсрећнија држава на свету" која "пуца себи у ногу"

Конфедерација финске индустрије предлаже влади да формира у шест региона који се граниче са Русијом посебне економске зоне за обезбеђење раста привреде ових територија, преноси прес служба ове организације. Председник организације Хари Броман рекао је да је стање у овим регионима "озбиљна и посебна са аспекта привреде и безбедности".

- У интересу свих држава, али и Европске уније, је да Источна Финска остане жива и насељена. Средства за промену економског раста могу се наћи ако се удруже снаге на регионаланом, националном и европском нивоу — изјавио је Броман. 

Пише: Владимир Басенков

Компанијама које раде на територијама специјалне економске зоне треба дати супсидије, али и пореске олакшице. Индустријалци саветују да се именује специјални представник за регион и “добије од ЕУ финансијски инструмент због стратешког положаја као земље која се граничи са Русијом”. Они још сматрају да је неопходно реализовати иновације у енергетику, дигиталне технологије и саобраћај. 

Препоруке Конфедерације које су упућене влади и лицима које доносе одлуке у регионима Јужна Карелија, Јужни Саво, Кајну, Кјуменласко, Северна Карелија и Северни Саво. Удружење сматра озбиљном и посебном ситуацију у Источној Финској која је оријентисана на сарадњу са Русијом после увођења санкција ЕУ и раципрочних мера Москве, после затварања граница. У новембру прошле године они су обавили бизнис истраживање на основу којег је више од 40 посто компанија послодаваца сматрало да ће профитабилност у овој години бити мања. Конфедерација такође, позивајући се на рејтинг локалне самоуправе, сматра да је порастао јаз у развоју између западне и источне Финске. Пре тога је било јасно да је финска локална заједница остала без људи након затварања границе са Русијом. Новинари су указали на висок ризик да ће у скорије време Финска, у принципу, престати да постоји. 

Заменик команданта пограничне службе за Источну Финску Хејки Ахтиајнен каже да ненасељеност ових територија недалеко од руских граница изазива узнемиреност.  Он још тврди да је изградња ограде и коришћење нових технологија недовољно да замени људе у откривању сумњивих активности. 

Треба рећи да је очигледно да забринутост Финаца није случајна. На основу споразума који су потписани после рата постоји одредница која даје право Русији да у слућају ратне агресије с финске стране има право на територијалне претензије.

Максим Васков, доктор социлогије, магистар историје, професор Института социологије и регионализације, шеф центра источнословенских студија Јужног федералног Универзитета у Ростову на Дону каже да су данашњи проблеми Финске везани са њеним уласком у НАТО. Овај експерт тврди да је то «образац како се препуштате стаду колективног Запада и његовој систематској русофобској пропаганди политичких елита према великој европској држваи, добија катастрофално погрешне одлуке».

- Финску државу створила је Русија 5. септембра 1809. године. Истина, у саставу Руске Империје, али са огромним правима и привилегијама које нису имале остале руске историјске територије. До тад су Финци једноставно били етнографски материјал у саставу Шведске. Русија и Финска су имале у историји различите странице које Финци сад покушавају клеветнички да представе као руску тиранију. На пример, крајем XIX и почетком XX века Финци користе своју аутономију да би давали азил револуционарима и терористима свих вела. Покушаји цара Николаја II макар мало су изменили то стање када је увео руски језик као званични у раду државних установа (ипак је Финска без обзира што је аутономија била део Руске империје) што је изазвало мржњу Финаца и ојачало сепаратистичке тенденције. 1917. године Финска је добила независност од Руске империје. Финци, чију је државност створила Русија, и који су користили ресурсе огромне државе, Русију и Русе отворено не воле и нису се чак ни трудили да свој анимозитет скривају. Али, нека им је на савест – каже - говорит Васков.

Он додаје да је после Другог светског рата Финска изабрала неутрални статус и регулисала своје односе са Совјетксим Савезом. После 1991. године односи са сада већ Руском Федерацијом, до последњих догађаја, били су прилично лојални. Финска је добро зарађивала на сарадњи са Русијом и није се мешала у конфликт са којим није имала никакве везе.  

- На таласу русофобије после 24. фебруара 2022. године Финци су потпуно променили своју геополитичку стратегију ступивши у НАТО и разорили све економске везе са Русијом. За руску страну ово су непријатни догађаји, али који немају велики значај чак имајући у виду пораст напетости непосредним границама са НАТО. Финска има веома озбиљне проблеме у привреди и биће још већи због губитка руског тржишта. На том фону они ће сада бити присиљени да улажу у НАТО новац и то велики новац узимајући их из других пројеката и социјалних програма. Овоме додајемо и економску катастрофу у њеним источним територијама и желимо им да се успешно реализују у НАТО. Фински грађани одлично разумеју да ће без Русије живети сиромашније што је наводно боље него залагање за добросуседске односе са руском страном и богатити се. Русофобија је скупо задовољство и ту цену ће тек да плате. Русија нема намеру да са њима ратује као уосталом и садругим НАТО земљама, они су ти који се спремају за агресију на Русију. Ако временом разум у Финској поново завлада, могућа ће бити и обнова односа са Русијом, али то је неспојиво са агресивном и офанзивном русофобском алијансом која се зове НАТО. Како су се тамо нашли, нека и излазе – закључује Васков. 

Треба напоменути да је током Другог светског рата Финска склопила савез са нацистичком Немачком. По свему судећи, историја се и данас понавља, пошто влада ове државе уместо да настави са очувањем статуса кво са великом светском државом благостања, она је ипак одлучила да сигурним кораком крене у Западну «вавилонску пећ». Ако се фокус помери на страну колективног светског хегемона, САД, Финци су се суочили са периодом веома тешким по њену привреду што је довело до рекордно бројних банкротстава и смањењу страних инвестиција у финску економију. Овог пута, финска влада је отворила «Пандорину кутију» јер извршава вољу бриселских и вашингтонских ментора тако што је створила напетост са Русијом на равном месту, с једне стране и својом «санкционом» политиком «пуцали себи у ногу» и тиме поставили темпирану бомбу под своју економију у источним регионима које су логично биле упућене на сарадњу са својим суседом, с друге стране,  и тако гурнули тог истог суседа да се позабави сопственом одбраном. И није искључено да ће Русија, у условима глобалног рата, бранећи своје интересе, извршити удар превентивног карактера. 

КАЧИ СЕ РУСКА ЗАСТАВА! Коначно освојен важан део фронта (ВИДЕО)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА