Најновије

АМЕРИЧКИ "ФОРИН АФЕРС": Путин се умирити не може!

Ни терористички напад, ни могућност слања НАТО трупа у Украјину нису у стању да угуше "антизападну" стратегију Русије, оцењује амерички магазин "Форин аферс".
Путин на паради поводом Дана победе над фашизмом

Путин на паради поводом Дана победе над фашизмом

Покушај "умиривања" Владимира Путина показао се као узалудан, као и жеље Запада да санкцијама и притисцима изазове фрагментације унутар Русије, и тако ће и бити све док земља остаје финансијски отпорна и снажна и има предност у Украјини.

Уместо да се распарчају, руске елите постају све ратоборније и марширају у корак са Кремљом, а терористички напад у "Крокус сити холу" и његове последице показали су непоколебљивост земље - и непријатељство према Украјини и Западу.

Ако бисте (не)званично питали особу високог профила у Москви да ли истински верује да је Украјина одговорна за терористички напад у Москви, уобичајени коментар био би да Американци воде рат против Русије, и да су Украјина и исламисти (наводно одговорни за "Крокус") оруђе Запада, компоненте западног система дефинисаног његовим непријатељством према Русији. Због тога је, наводи "Форин аферс", сама идеја компромиса са Западом је одбојна многима, а простор за унутрашње поделе и несугласице затворен.

Када је реч о националној безбедности и геополитици, Путин је успео да створи импресивно хомоген политички пејзаж у коме ништа не може да оспори посвећеност сукобу у Украјини и непријатељству према Западу. Многи западни посматрачи претпоставили су да ће ратни замор, недостатак ресурса и неуспеси обавештајних података подстаћи незадовољство јавности, унутрашње сукобе међу елитом и разочарање Путином. То се очигледно није догодило.

И руска елита и шира јавност желе мир, али стриктно под условима који су повољни за Русију - дефакто капитулацију Украјине. Због тога, наводи портал, нико не тражи стратегију изласка из сукоба или прилику за покретање дијалога са Западом; нико се не бави убеђивањем Запада да ублажи санкције; нико није жељан компромиса са Украјином, бар не са тренутним режимом.

Док француски председник прети слањем НАТО снага у Украјину, многи у руској елити поздрављају ескалацију.

"Како то Европа не разуме? Приметно је узбуђење међу елитама и војском: изгледи да се ангажују војници НАТО-а много су већа мотивација од сукоба са Украјинцима. За Путина би сваки облик интервенције био добродошао сценарио", рекао је за "Форин аферс" политички извор из Москве.

Осим тога, руске елите верују да би слање западних војника у Украјину заправо ишло у корист Русији, јер би неизбежно резултирало жртвама Запада и последично погоршало поделе у западним друштвима, што би довело до слабљења западне подршке Украјини. Многи у Русији заправо жељно ишчекују даљу ескалацију сукоба, сигурни у непобедивост своје земље, наводи аутор текста.

Исто тако, многи Руси виде пораз Украјине као кључни корак у антизападној агенди Кремља. На страну територијални добици и спречавање ширења НАТО-а - успостављање режима у Украјини који је пријатељски настројен према Русији, чиме би се Западу ускратило позиционирање на украјинском тлу, представљало би озбиљан пораз Запада, закључује "Форин аферс".

Прочитајте ОВДЕ шта каже Си Ђинпинг о Кустурици, Ђоковићу, Јокићу...

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА