Najnovije

AMERIČKI "FORIN AFERS": Putin se umiriti ne može!

Ni teroristički napad, ni mogućnost slanja NATO trupa u Ukrajinu nisu u stanju da uguše "antizapadnu" strategiju Rusije, ocenjuje američki magazin "Forin afers".
Putin na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom

Putin na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom

Pokušaj "umirivanja" Vladimira Putina pokazao se kao uzaludan, kao i želje Zapada da sankcijama i pritiscima izazove fragmentacije unutar Rusije, i tako će i biti sve dok zemlja ostaje finansijski otporna i snažna i ima prednost u Ukrajini.

Umesto da se rasparčaju, ruske elite postaju sve ratobornije i marširaju u korak sa Kremljom, a teroristički napad u "Krokus siti holu" i njegove posledice pokazali su nepokolebljivost zemlje - i neprijateljstvo prema Ukrajini i Zapadu.

Ako biste (ne)zvanično pitali osobu visokog profila u Moskvi da li istinski veruje da je Ukrajina odgovorna za teroristički napad u Moskvi, uobičajeni komentar bio bi da Amerikanci vode rat protiv Rusije, i da su Ukrajina i islamisti (navodno odgovorni za "Krokus") oruđe Zapada, komponente zapadnog sistema definisanog njegovim neprijateljstvom prema Rusiji. Zbog toga je, navodi "Forin afers", sama ideja kompromisa sa Zapadom je odbojna mnogima, a prostor za unutrašnje podele i nesuglasice zatvoren.

Kada je reč o nacionalnoj bezbednosti i geopolitici, Putin je uspeo da stvori impresivno homogen politički pejzaž u kome ništa ne može da ospori posvećenost sukobu u Ukrajini i neprijateljstvu prema Zapadu. Mnogi zapadni posmatrači pretpostavili su da će ratni zamor, nedostatak resursa i neuspesi obaveštajnih podataka podstaći nezadovoljstvo javnosti, unutrašnje sukobe među elitom i razočaranje Putinom. To se očigledno nije dogodilo.

I ruska elita i šira javnost žele mir, ali striktno pod uslovima koji su povoljni za Rusiju - defakto kapitulaciju Ukrajine. Zbog toga, navodi portal, niko ne traži strategiju izlaska iz sukoba ili priliku za pokretanje dijaloga sa Zapadom; niko se ne bavi ubeđivanjem Zapada da ublaži sankcije; niko nije željan kompromisa sa Ukrajinom, bar ne sa trenutnim režimom.

Dok francuski predsednik preti slanjem NATO snaga u Ukrajinu, mnogi u ruskoj eliti pozdravljaju eskalaciju.

"Kako to Evropa ne razume? Primetno je uzbuđenje među elitama i vojskom: izgledi da se angažuju vojnici NATO-a mnogo su veća motivacija od sukoba sa Ukrajincima. Za Putina bi svaki oblik intervencije bio dobrodošao scenario", rekao je za "Forin afers" politički izvor iz Moskve.

Osim toga, ruske elite veruju da bi slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu zapravo išlo u korist Rusiji, jer bi neizbežno rezultiralo žrtvama Zapada i posledično pogoršalo podele u zapadnim društvima, što bi dovelo do slabljenja zapadne podrške Ukrajini. Mnogi u Rusiji zapravo željno iščekuju dalju eskalaciju sukoba, sigurni u nepobedivost svoje zemlje, navodi autor teksta.

Isto tako, mnogi Rusi vide poraz Ukrajine kao ključni korak u antizapadnoj agendi Kremlja. Na stranu teritorijalni dobici i sprečavanje širenja NATO-a - uspostavljanje režima u Ukrajini koji je prijateljski nastrojen prema Rusiji, čime bi se Zapadu uskratilo pozicioniranje na ukrajinskom tlu, predstavljalo bi ozbiljan poraz Zapada, zaključuje "Forin afers".

Pročitajte OVDE šta kaže Si Đinping o Kusturici, Đokoviću, Jokiću...

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA