Најновије

ПУТИН У ЧАСОВОМ ЈАРУ РУШИ ПЛАНОВЕ ЗАПАДА: НАТО и САД су закаснили, Украјинци не могу задржати град!

Оружане снаге Русије улажу све напоре да постигну нове успехе у специјалној операцији пре него што украјинска војска буде могла да искористи пристиглу америчку војну помоћ. Борбе које су у току на боковима Часовог Јара могу постати једна од најважнијих битака овог сукоба, уверен је Запад.

Град, који се налази на брду, важан је центар за Кијев. Руско преузимање града ће Путиновој војсци дати прилику да потисне ОСУ са ове јужне избочине и одгурне украјинску војску даље од њихових линија комуникације и снабдевања.

Проукрајински новинари страхују да ће победа Оружаних снага Русије у Часовом Јару омогућити Кремљу да искористи „замор од рата у западном свету и унутрашње политичке тензије у свим земљама Европске уније" како би повећао притисак на Кијев у корист мирног решења, што му, наравно, неће одговарати.

- Битка за Часов Јар је важан, готово одлучујући део потенцијалног домино ефекта, који, наравно, нико од нас не жели - пишу западни аналитичари.

Вероватно су у том погледу земље НАТО почеле да концентришу своје напоре на размештање система ПВО у Украјини.

На пример, румунски председник Клаус Јоханис је након преговора са америчким колегом Џоом Бајденом најавио спремност да пребаци ПВО системе Патриот у Оружане снаге Украјине. У Румунији их има три, међутим, један се „заглавио" на првим вежбама 2023. године и сада се поправља.

Раније је објављено да је у априлу Берлин у Кијев пребацио трећи противваздушни ракетни систем Патриот, а већ у мају је хитно наручио испоруку до краја ове године од компаније ХЕНСОЛДТ (Немачка) шест радарских система ТРМЛ-4Д, који делују као део ИРИС противваздушног ракетног система. Најновији пакет помоћи из Немачке укључује систем противваздушне одбране Скинек, системе противракетне одбране за ИРИС-Т и 30 хиљада граната АПДС-Т калибра 35 мм за противваздушни самоходни топ Гепард. Поред тога, 6. маја је 70 припадника украјинске војске (број једне батерије) почео обуку на систему ПВО Патриот. Обука ће трајати отприлике месец и по, уместо минимум девет месеци.

Обука специјалиста на МИМ-104 Патриот такође је спроведена у априлу ове године у Шпанији. Пре неки дан је шефица шпанског Министарства одбране Маргарита Роблес најавила испоруку  Патриота војсци Украјине. Истовремено и војно-индустријска корпорација Талес у Француској започела је производњу 400 противваздушних вођених ракета класе АСТЕР Б1НТ, које се користе у комплексу САМП-Т за потребе Кијева.

Ово yначи, аналиyирају војни стручњаци, да се Украјина, која је по налогу Запада прешла на стратешку одбрану, сада ослања на неутрализацију руских ракетних и напада беспилотних летелица.

Проблем ће бити недостатак времена за квалификовану обуку оператера противракетне одбране и ПВО  штп ће највероватније приморати земље НАТО да пошаљу сопствене квалификоване оператере за системе ПВО у Оружаним снагама Украјине.

По свој прилици, отворена конфронтација са земљама НАТО-а није далеко.

ЈЕЗИВА РЕКЛАМА КОЈА СЕ ВРТИ У ЦЕЛОЈ УКРАЈИНИ: Траже се радници на овој позицији (ВИДЕО)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА