Најновије

СИ ЂИНПИНГ: Србија прва држава Европе са којом градимо заједницу са заједничком будућношћу

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг изјавио је да је у данашњим разговорима са председником Вучићем постигнут значајан консензус и да ће Србија бити прва држава Европе са којом ће изградити заједницу са заједничком будућношћу.

"Ми смо заједно најавили да ћемо изградити заједницу између Кине и Србије са заједничком будућношћу у Новој ери, која ће отворити ново поглавље у историји кинеско-српских односа. Пре осам година Србија је постала први свеобухватни стратешки партнер Кине у централној и источној Европи. Данас Србија постаје прва европска земља где ћемо изградити заједницу са заједничком будућношћу", поручио је Си у обраћању након размене потписаних међудржавних споразума између Србије и Кине у Палати Србије.

Истакао је да, као прави пријатељи и добри партнери, Кина и Србија уживају политичко поверење које је снажно као стена.

"Наша практична сарадња је унапређена, координација је блиска када је реч о међународним питањима и имамо то челично пријатељство које само све више и више јача", нагласио је Си.

Рекао је да су се са српским домаћинима договорили о стратешким посебним односима који су, како је рекао, на изузетно високом нивоу.

"Договорили смо се да проширимо стратешку комуникацију, да усмеравамо ову заједницу са заједничком будућношћу у Новој ери. Две стране чврсто подржавају узајамне интересе и заиста имамо снажне политичке односе које доприносе овој заједници", поручио је Си.

"2016. године, био сам у државној посети Србији и искусио сам топлу и срдачну добродошлицу код домаћина из српског руководства и то су заиста драга сећања и успомене које данас чувам. Вративши се после 8 година, заиста сам дирнут што сам видео да под руководством и лидерством председника Вучића, српска економија и друштвени развој заиста имају снажан замајац, имају националну снагу и међународна позиција се значајно побољшала, а и животни стандард људи константно расте", рекао је Си.

Он је рекао да је био дубоко дирнут дочеком коју му је приредио српски народ и да је осетио његово пријатељство према Кини и кинеском народу.

Си је нагласио и колико му је значио дочек на аеродрому, где су били председник Вучић и његова супруга, председник владе, министри и други политички лидери.

"Такође смо видели плесни перформанс и заиста сам био дубоко импресиониран том представом, тим перформансом који је јединствен за српску културу. И јутрос сам видео велики скуп људи, господине председниче, ви сте ми омогућили да се сретнем са српским народом, ја сам био заиста дубоко дирнут овим великим, величанственим догађајима. Из прве руке сам могао да осетим пријатељство српског народа према Кини и према кинеском народу. Ово пријатељство јесте узајамно, право и искрено", закључио је Си.

КУРТИ КАО ДА ОДУСТАЈЕ ОД БИТКЕ ЗА САВЕТ ЕВРОПЕ: Услови за пријем Приштине апсурдни

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА