Najnovije

SI ĐINPING: Srbija prva država Evrope sa kojom gradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping izjavio je da je u današnjim razgovorima sa predsednikom Vučićem postignut značajan konsenzus i da će Srbija biti prva država Evrope sa kojom će izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

"Mi smo zajedno najavili da ćemo izgraditi zajednicu između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri, koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa. Pre osam godina Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi. Danas Srbija postaje prva evropska zemlja gde ćemo izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću", poručio je Si u obraćanju nakon razmene potpisanih međudržavnih sporazuma između Srbije i Kine u Palati Srbije.

Istakao je da, kao pravi prijatelji i dobri partneri, Kina i Srbija uživaju političko poverenje koje je snažno kao stena.

"Naša praktična saradnja je unapređena, koordinacija je bliska kada je reč o međunarodnim pitanjima i imamo to čelično prijateljstvo koje samo sve više i više jača", naglasio je Si.

Rekao je da su se sa srpskim domaćinima dogovorili o strateškim posebnim odnosima koji su, kako je rekao, na izuzetno visokom nivou.

"Dogovorili smo se da proširimo stratešku komunikaciju, da usmeravamo ovu zajednicu sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri. Dve strane čvrsto podržavaju uzajamne interese i zaista imamo snažne političke odnose koje doprinose ovoj zajednici", poručio je Si.

"2016. godine, bio sam u državnoj poseti Srbiji i iskusio sam toplu i srdačnu dobrodošlicu kod domaćina iz srpskog rukovodstva i to su zaista draga sećanja i uspomene koje danas čuvam. Vrativši se posle 8 godina, zaista sam dirnut što sam video da pod rukovodstvom i liderstvom predsednika Vučića, srpska ekonomija i društveni razvoj zaista imaju snažan zamajac, imaju nacionalnu snagu i međunarodna pozicija se značajno poboljšala, a i životni standard ljudi konstantno raste", rekao je Si.

On je rekao da je bio duboko dirnut dočekom koju mu je priredio srpski narod i da je osetio njegovo prijateljstvo prema Kini i kineskom narodu.

Si je naglasio i koliko mu je značio doček na aerodromu, gde su bili predsednik Vučić i njegova supruga, predsednik vlade, ministri i drugi politički lideri.

"Takođe smo videli plesni performans i zaista sam bio duboko impresioniran tom predstavom, tim performansom koji je jedinstven za srpsku kulturu. I jutros sam video veliki skup ljudi, gospodine predsedniče, vi ste mi omogućili da se sretnem sa srpskim narodom, ja sam bio zaista duboko dirnut ovim velikim, veličanstvenim događajima. Iz prve ruke sam mogao da osetim prijateljstvo srpskog naroda prema Kini i prema kineskom narodu. Ovo prijateljstvo jeste uzajamno, pravo i iskreno", zaključio je Si.

KURTI KAO DA ODUSTAJE OD BITKE ZA SAVET EVROPE: Uslovi za prijem Prištine apsurdni

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA