Najnovije

Posna medena pita sa orasima: Obožavani desert svih generacija! (RECEPT)

Mekana, sočna i posna verzija popularnih medenih kocki.

Medena pita (Foto: Jutjub)

Sastojci za 4 korice: 200 g margarina, 300 g mekog brašna, 300 g oštrog brašna, 2 kašike meda, 3 kašike šećera, 200 ml kisele vode, 1 prašak za pecivo.

Fil: 800 ml vode, 120 g mekog brašna, 8 kašika kristal šećera, 200 g margarina, 200 g mlevenih oraha.

Glazura: 150 g posne čokolade, 3 kašike ulja ili dobra kašika margarina.

Priprema: Margarin ostavite da dostigne sobnu temperaturu. Pomešajte obe vrste brašna i dodajte prašak za pecivo. Rukom sjedinite brašno i margarin, tako da dobijete zrnastu masu. Dodajte šećer, med i kiselu vodu, pa zamesite srednje tvrdo testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je mekše dodati šaku brašna, a ako je tvrđe kašiku-dve kisele vode.

Ostaviti testo da dostoji 30 minuta u kesi u frižideru, pa ga podeliti na 4 dela.

Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa razvući koricu skoro veličine obrnutog pleha od rerne. Izbušiti viljuškom pa staviti da se peče. Dok se peče prva korica, razvući drugu. Peći koru između 10 i 15 minuta, treba da ostane svetla, strogo pazite da ne izgori. Pečene korice su krte i lomljive, pa pažljivo rukujte sa njima.

600 ml vode staviti na vatru da provri. U preostalih 200 ml razmutiti brašno i šećer, pa izmešati tako da dobijete smesu bez grudvica. Zakuvati u vodi koja je provrila, pa mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre pa odmah u vrelo dodati mlevene orahe i mešati, a zatim i iseckan margarin i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.

Na obrnut pleh od rerne staviti prvu koru, trećinu fila, drugu koru, drugu trećinu fila, pa treću koru i ostatak fila. Preklopiti četvrtom korom i preko staviti tacnu ili drugu tepsiju da malo optereti kolač, da bi se lepo sve sleglo i zalepilo.

Nakon što je odstojalo bar 2 sata, preliti glazurom od čokolade rastopljene sa margarinom ili uljem. Posuti mlevenim orasima za dekoraciju.

Recept za posni rolat od krompira sa nadevom od spanaća i ribe možete pročitati OVDE.

Izvor: domacirecepti.net

Bonus video

Recept za posne limun oblande

PAŽNJA:
Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Pravde“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare. Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete - ne objavljujemo. Takođe, neće biti objavljivane ni psovke i vulgarnosti, čak i ako čitalac koji komentariše umesto cele reči stvalja zvezdice.Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške, tehničke i druge propuste ne objavljujemo, kao i komentare koji se odnose na uređivačku politiku, ali će biti prosleđeni urednicima i na tome se zahvaljujemo.Molimo vas da obratite pažnju na pravopisnu i gramatičku ispravnost komentara koje šaljete, kao i da pišete malim slovima, prednost će imati komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka, a komentari pisani velikim slovima se neće odobravati.
* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA