Најновије

ЧУВАЈТЕ СЕ, ПРЕД НАМА СУ НЕКРШТЕНИ ДАНИ: До Богојављења земљом владају зли дуси! Срби верују да је боље да вас мрак не затекне ван куће

Од данас па све до Богојављења 19. јануара од како се смркне, па све док се петлови не огласе, земљом владају зли дуси. У то доба нико се не креће никуд даље од куће...

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

У унутрашњости Србије и бројним селима, стари ће вам рећи да би вам најбоље било да вас и сумрак затекне у затвореном простору. Јер, напољу је "опасно време". 
Наиме, Срби верују да је од данас па све до Богојављења 19. јануара, земља отворена и да мртви излазе, а заједно с њима ђаволи и разни други демони јер је Исус Христос у то време био некрштен. Отуд и име за те дане - Некрштени дани.
Због тога, од како се смркне, па све док петлови не запевају, земљом владају зли дуси. У то доба нико се не креће никуд даље од куће а народ верује да онај, ко би у то време путовао лоше прошао. Ко баш мора да изађе, носи са собом бели лук, крст или неки оштар метални предмет.
У ове дане жене не преду, не ткају, не перу, једино што плету. Напољу се не оставља ништа бело, а нарочито се не оставља дечја одећа, јер су свуда урокљиве и зле очи које могу да нашкоде деци.
У многим крајевима Србије, крије се и светлост из кућа, тако што се на прозоре стављају завесе или спуштају заклопци или ролетне. Ноћу се не пије вода јер се демони увлаче у кућне посуде и воду па вребају неопрезне.
Верује се да ће дете које се роди у некрштене дане бити болешљиво и несрећно, а постоји и веровање да такву децу напољу вребају стравичне птице са дечијим ликом. Да би се малишани „одбранили од урока“, стари су смислили ово – деца рођена у „некрштене дане“ морају сваке године у том периоду да са собом носе посебну кошуљу, изаткану на камину. А како би „одагнао беду и смањио муку“ у ове суморне дане, народ је смислио и „противлек“.
Прочитајте ОВДЕ ко је то тврдио да је баш он убио Николу Теслу?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стари Словени - Веровања и обичаји.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА