Најновије

ИЗРАЕЛСКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати греше, изложžба о Јасеновцу ни по чему није контроверзна

Главни кустос изложбе о Јасеновцу постављене у четвртак у згради Уједињених нација (УН) у Њујорку, израелски историчар Гидеон Грајф, каже да та изложба ни по чему није спорна, и да не би ниједну владу требало да брине јер "има само добре намере".

Ивица Дачић на изложби о Јасеновцу (Фото: Министарство спољњих послова)

Грајф, који је немачкој јавности пре свега познат као вештак на прошлогодишњем сведочењу једном од чувара у Аушвицу, каже да се ова изложба заснива на историјским подацима, и да се тамо не налази ништа што не би могло бити поткрепљено доказима.
- Ја сам историчар, а не политичар. И зато мислим да ниједна влада не би требало да буде забринута у вези са овом изложбом, јер она само има добре намере - истакао је он у коментару на оцену хрватских власти да је ова изложба контроверзна.
У тексту под насловом "Изложба раздора у згради УН", немачка медијска кућа наводи да питање Јасеновца по ко зна који пут баца сенку на хрватско-српске односе, а да је сада камен спотицања - једна изложба у згради УН.
- И понављам, нико не би требало да страхује од ове изложбе. Ово је изложба посвећена жртвама и сећању на њих. Ми немамо ништа против хрватског народа. И уопште ми је смешно да то морам и да кажем - истиче Грајф.
Он је негирао тврдње хрватског Министарства спољних послова да су се УН дистанцирале од изложбе и да су повучени неки спорни садржаји.
- То није истина. Изложба је најнормалније отворена, ја сам одржао предавање на отварању. Да се УН дистанцирао, изложба не би била ни отворена. А што се тиче уклањања делова, не верујем да се то догодило јер да је било тако, вероватно би ме као главног кустоса о томе обавестили - рекао је он.
У коментару на медијске наводе да је на овој новој изложби, као и на оној која је пре годину дана постављена у Њу Џерсију, одређену улогу имао и режисер Емир Кустурица, израелски историчар каже да су такви наводи "потпуно бесмислени", и да Кустурица није био присутан ни на једној од ове две изложбе.
Говорећи о Јасеновцу, Грајф каже да је тај логор у неким аспектима био гори од Аушвица, јер су начини на који су усташе убијале у Јасеновцу и његовим подлогорима били примитивни и брутални, до те мере да су чак и представници немачке војске који су посетили Јасеновац били толико шокирани оним што су тамо видели да су у Берлину тражили хитну интервенцију.
Грајф указује да би историја и политика требало да буду одвојене, и упозорава да је искривљивање историје - опасна ствар.
- И опасно је оно што неки људи покушавају да учине кад је у питању искривљивање историјских чињеница везаних за жртве Јасеновца. Морамо бити врло опрезни - истакао је Грајф, закључивши да је ревизија историје немогућа јер "чињенице говоре за себе".
У четвртак је у згради УН у Њујорку у склопу догађаја којима се у 2018. подсећа на Холокауст, а у организацији Мисије Републике Србије при УН, отворена изложба под називом "Истина о Јасеновцу - право на сећање" која је подигла прашину због оптужбе Хрватске да се ради о фалсификовању историје и злоупотреби у политичке сврхе.
Прочитајте ОВДЕ ко је изјавио да су Аустријанци учествовали у стравичним злочинима?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јасеновац суштина ужаса.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА