Најновије

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК: На најтужнији хришћански празник ево шта никако не смете да радите (ВИДЕО)

Православни верници данас обележавају најтужнији хришћански празник, Велики петак.

Велики петак (Фото: Јутјуб)

На данашњи дан разапет је господ Исус Христос, а када је видео шта војници раде са њим, рекао је чувену реченицу: "Оче, опрости им не знају шта раде".
На Велики петак се фарбају ускршња јаја.
Прво се фарба једно црвено јаје, чуваркућу, које ће се чувати до следећег Ускрса, а немојте заборавити да прво јаје од претходне закопате у земљу, како би вам цела година била плодна, пуна среће и благостања.
Црвена боја симболише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. 
На Велики петак забрањено је да се пије вино, јер оно представља невино проливену крв Исуса Христа, а на овај дан се пости на води. Тај дан је црвено слово па се стога ништа не ради ни од кућних, ни од пољских послова. Жене тог дана ни по коју цену не смеју да узму иглу у руке, јер се верује да ће им на рукама избити пликови. Тог дана поштује се строг пост, у кући се не пали ватра, не кува се чак се и хлеб не меси тог јутра. Међутим, Срби верују да је најтужнији дан у хришћанству најбољи за калемљење воћа јер се "прими све што се тог дана накалеми".
Верује се и да оног ко данас опере косу целе следеће године неће болети глава као и да кућу ваља мало помести метлом, а онда ту метлу бацити, а са њом и сво зло из куће и домаћинства.

Ко целива плаштаницу, нека замисли и жељу

Плаштаница се поставља на посебно украшен сто (гроб Христов), испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница.По народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу, и та жеља ће бити испуњена. У ове дане црква заповеда најстрожи пост без рибе и уља. На Велики петак пожељно је ништа не јести. Како да направите домаћа чоколадна јаја погледајте ОВДЕ.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА