Најновије

Путевима страдања српске младости: Сремски марш одржава се 15. априла (ВИДЕО)

У трећој емисији Разбуђивање, на каналу "HelmCast" гостовао је Срђан Симановић из Шида, председник удружења "Српски Витезови"...

Сремски фронт (Фото: Архива)

Удружење Српски Витезови постоји нешто више од годину дана, основани су по благослову православне црквене општине Шид 14. марта 2017. године, са основним циљем да сачувају сећања на славне претке и историју. До сада као удружење су узели учешће на на осмом Церском маршу и четвртом Колубарском маршу, прошле године, а ове године су организовали 24. марта 2018. године на деветнаесту годишњицу НАТО агресије и бомбардовања Србије и Црне Горе, парастос и молитвено сећање у Шиду за све србске жртве.
Манифестација коју они први пут покрећу у недељу 15. априла 2018. године јесте Сремски марш, односно назвали су то Путевима страдања српске младости, јер је посвећено хиљадама голобрадих младића који су углавном насилно мобилисани почетком 1945. године на територији Шумадије и послати на Сремски фронт, који је формиран у јесен 1945. године, када је ослобођен Београд.
Тачније немачке ратне јединице са усташким и домобранским снагама су формирали девет линија одбране од Земуна до Вуковара, јер је био циљ да се извуку јединице немачке војске "Групе Е" из Грчке.
У пробоју Сремског фронта учествовале су јединице НОВЈ, Црвене Армије, италијански и бугарски партизани... Вођене су тешке и исцрпљујуће рововске борбе више месеци, а сам Сремски фронт пробијен 12. априла 1945. године, што је довело врло брзо до ослобађања целе земље. Цена тог пробоја плаћена са најмање 20.000 живота српске младости (иако званични подаци кажу да их је било око 14.000 људи), јер су српски младићи били практично без војне обуке и ратног искуства гурнути у "сремску кланицу".
Њима у част удружење "Српски Витезови" позивају све родољубе да дођу у Шид у недељу 15. априла 2018. године.
Почетак Сремског марша биће од храма Св. Николаја у Шиду, где ће учесници добити благослов од свештенства СПЦ и имати молитвено сећање. Затим следи пешачење око 15 км до спомен-обележја Сремски фронт, где је подигнут православни храм светог Стефана Штиљановића и ту ће се служити прва литургија, јер је изградња храма почела још 2000. године.
Након тога организатори су обезбедили ручак за учеснике Сремског марша. (Све информације можете добити путем телефона: 0611971620).
Аутор и водитељ емисије "Разбуђивање" је Милан Чучковић. Kако решити проблем Шиптара на Косову, према предлогу адвоката Бранка Павловића, сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са Ањом Алач у емисију "Форум" која се реализује у сарадњи портала Правда и Народне телевизије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА