Najnovije

Putevima stradanja srpske mladosti: Sremski marš održava se 15. aprila (VIDEO)

U trećoj emisiji Razbuđivanje, na kanalu "HelmCast" gostovao je Srđan Simanović iz Šida, predsednik udruženja "Srpski Vitezovi"...

Sremski front (Foto: Arhiva)

Udruženje Srpski Vitezovi postoji nešto više od godinu dana, osnovani su po blagoslovu pravoslavne crkvene opštine Šid 14. marta 2017. godine, sa osnovnim ciljem da sačuvaju sećanja na slavne pretke i istoriju. Do sada kao udruženje su uzeli učešće na na osmom Cerskom maršu i četvrtom Kolubarskom maršu, prošle godine, a ove godine su organizovali 24. marta 2018. godine na devetnaestu godišnjicu NATO agresije i bombardovanja Srbije i Crne Gore, parastos i molitveno sećanje u Šidu za sve srbske žrtve.
Manifestacija koju oni prvi put pokreću u nedelju 15. aprila 2018. godine jeste Sremski marš, odnosno nazvali su to Putevima stradanja srpske mladosti, jer je posvećeno hiljadama golobradih mladića koji su uglavnom nasilno mobilisani početkom 1945. godine na teritoriji Šumadije i poslati na Sremski front, koji je formiran u jesen 1945. godine, kada je oslobođen Beograd.
Tačnije nemačke ratne jedinice sa ustaškim i domobranskim snagama su formirali devet linija odbrane od Zemuna do Vukovara, jer je bio cilj da se izvuku jedinice nemačke vojske "Grupe E" iz Grčke.
U proboju Sremskog fronta učestvovale su jedinice NOVJ, Crvene Armije, italijanski i bugarski partizani... Vođene su teške i iscrpljujuće rovovske borbe više meseci, a sam Sremski front probijen 12. aprila 1945. godine, što je dovelo vrlo brzo do oslobađanja cele zemlje. Cena tog proboja plaćena sa najmanje 20.000 života srpske mladosti (iako zvanični podaci kažu da ih je bilo oko 14.000 ljudi), jer su srpski mladići bili praktično bez vojne obuke i ratnog iskustva gurnuti u "sremsku klanicu".
NJima u čast udruženje "Srpski Vitezovi" pozivaju sve rodoljube da dođu u Šid u nedelju 15. aprila 2018. godine.
Početak Sremskog marša biće od hrama Sv. Nikolaja u Šidu, gde će učesnici dobiti blagoslov od sveštenstva SPC i imati molitveno sećanje. Zatim sledi pešačenje oko 15 km do spomen-obeležja Sremski front, gde je podignut pravoslavni hram svetog Stefana Štiljanovića i tu će se služiti prva liturgija, jer je izgradnja hrama počela još 2000. godine.
Nakon toga organizatori su obezbedili ručak za učesnike Sremskog marša. (Sve informacije možete dobiti putem telefona: 0611971620).
Autor i voditelj emisije "Razbuđivanje" je Milan Čučković. Kako rešiti problem Šiptara na Kosovu, prema predlogu advokata Branka Pavlovića, saznajte OVDE. Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa Anjom Alač u emisiju "Forum" koja se realizuje u saradnji portala Pravda i Narodne televizije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA