Најновије

ВУЧИЋ И СОРОШ: Шта председник ради са "државним непријатељима"?

Учестале сусрете председника Србије Александра Вучића са Џоржом Сорошем и његовим сином Александром дипломатски извори незванично тумаче као покушај Вучића да се заштити од "наранџастих таласања".

Александар Сорош и Вучић (Фото: Јутјуб)

"Вучић је свестан чињенице да ће у случају да се додатно одужи решавање косовског питања изгубити наклоност Запада и да ће опозиција у Србији ојачати. Он не жели да му се деси оно што се догодило Војиславу Коштуници 2008. године, тако да контактом са Сорошима покушава да лично амортизује евентуалне будуће ударе на његову власт", сматрају саговорници.
Поред састанка са Александром Сорошем, српски председник се ове недеље сусрео и са представницима ККР, на чијем челу је бивши директор ЦИА, генерал Дејвид Петреус, и која је већински власник компаније Јунајтед груп, кабловског оператера који послује у Србији и у чијем је власништву и ТВ Н1.
- Председник Србије говори у негативном контексту о Сорошу, називајући појединце страним, односно Сорошевим плаћеницима, због подршке домаће јавности, а истовремено се састаје са њим и договара зато што слуша и испуњава оно што му се каже са Запада. ЕУ и САД не мари за оно што Александар Вучић прича домаћој јавности све док испуњава њихове жеље - оцењује драмски писац Ненад Прокић.
Он додаје да је "страни плаћеници" синтагма за прозападно оријентисане људе, што, како истиче, не значи да ниједан од њих никада није волео неку страну државу више од своје, попут русофила.
- Вучић само користи незаинтересованост Запада и домаћу глупост. С друге стране, јавно мњење у Србији, које би евентуално приметило ту подвојеност у понашању председника Србије, заправо и не постоји. Вучићу се опрашта све у оквиру некритичког третирања сваке власти па и његове. Онда се власт разбашкари што јој на крају дође главе - каже Прокић.
Ово је трећи пут да се Вучић састаје са сином једног од најбогатијих људи на планети, чије име је користио да означи такозване стране плаћенике у Србији. Први пут су се Александар Сорош и Александар Вучић срели у присуству Џорџа Сороша, на јесен прошле године. Непуна два месеца после, Вучић и Сорош су се поново видели.

"Потпуно сулуде и бесмислене поруке"

Истовремено у такозваним провладиним таблоидима и електронским медијима ишла је снажна кампања против организација и медија који су критиковали власт - да су страни, Сорошеви плаћеници који хоће да изазову хаос у држави.
Ово су само неки од наслова у којима се Сорош означава као подразумевајуће највеће зло које хоће да сруши власт Александра Вучића: "Сорош, Кандићка и Рокфелер хоће да нам увале патку!"; "Сорош за хаос у Србији дао скоро 4 милиона евра"; "Сорош хоће рат у Србији"; "Сорош и УСАИД ударају на Србију"; "Хрвати буше Србију по налогу Сороша".
Према оцени Бобана Стојановића, докторанда на Факултету политичких наука, овакви новински написи служе да код одређеног дела читалачке публике створе осећај узнемирености, и да делу јавности било који будући грађански протест представе као утицај споља и удар на државу и председника. Стојановић сматра да такви наслови, кроз стварање тензије, представљају врсту опомене једном делу бирачког тела.
- То у реалности нема никакво упориште. Такве поруке су потпуно сулуде и бесмислене. Писање да некакве тајне службе страних држава раде Вучићу о глави и желе да га смене на улицама уз крвопролиће, служи да бирачима СНС-а пренесе поруку да непријатељи желе да смене Вучића јер не жели да им да Косово - објашњава Стојановић.
Прочитајте ОВДЕ да ли је председник Србије Александар Вучић онолико скроман колико се представља у јавности?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кажите "драгичка"! Сорош је сада пријатељ Србије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА