Најновије

НА'ВАТАТИРАЛИ СЕ ДОВОЉНО: Унаказили српску економију, а сада су "прсли"

Имовина познатих српских привредника - Мирослава Богићевића, некада члана Форбсове листе богатих, Ђорђија Ницовића, бившег земљопоседника и текстилног магната, као и Душана Ступара, чувеног спољнотрговинског директора, вредна више од 620 милиона динара, биће продата на добошу у мају и јуну, сазнаје Курир.

Тајкуни (Фото: pixabay.com)

Кад се на ова три имена дода и судбина Војина Лазаревића, некада главног трговца струјом на Балкану, којем банке у Албанији продају имовину, а главна компанија „Руднап група“ је у стечају, јасно је да део тајкуна, који су некада дрмали српском економијом, тешко проживљава последњих неколико година.
Заказане лицитације
Ђорђије Ницовић, некадашњи власник ПИК „Бечеја“ и три текстилне фабрике „Први мај“, „Нитекс“ и „Рудник“, ускоро ће остати и без фирме „Ирва инвестиције“. То је била главна компанија његове империје, која је почела да се урушава 2008. године, кад је почела криза. „Ирва инвестиције“ су у стечају, а понуде за продају имовине - земље у Црној Гори, акција Комерцијалне и АИК банке и „Параћинке“, вредне 220 милиона динара, биће отворене почетком јуна.
Душан Ступар, некада шеф Државне безбедности у Београду, великих проблема имао је због приватизације панчевачке „Азотаре“, па је чак био и у притвору. Продаја „Универзал холдинга“, спољнотрговинске компаније у којој је био директор од 1997, а чији је и акционар, заказана је на лицитацији 10. маја. Купци могу да пазаре зграду од шест спратова у строгом центру Београда, у Улици мајке Јевросиме, а почетна цена је 200 милиона динара.
Богићевић, власник концерна „Фармаком МБ“, већ је навикао да му имовину крчме повериоци. Али Рудник и топионицу „Зајача“ код Лознице стечајни управник не успева да прода више од пола године. Нова, трећа, лицитација ће се одржати средином маја, а занимљиво је да цена, упркос неуспешним продајама, није промењена, и даље је 200 милиона динара.
Везе битније од знања
Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку каже за Курир да је неуспех некад водећих привредника одраз српског капитализма у којем се богатство ствара више политичким везама, а мање знањем. Он истиче да смо сви сведоци да свака власт има своје тајкуне и како се која гарнитура мења, неки привредници одлазе, а други долазе.
- Великим привредницима фали знање како се воде крупне компаније. Политичка подршка је важна у њиховом пословању, али да су имали више умећа, одржали би своје мале империје. Нагло крену, нагло и заврше - наводи он.
Војин Лазаревић - балкански краљ струје
- Руднап аграр - продат
- 15 хектара земље у Албанији - продаје се
- Минел котлоградња рил естејт - у стечају
- Руднап група - стечај
Мирослав Богићевић - бивши члан Форбсове листе богатих
- Спортска хала Зорка - продата
- Ливница Пожега - продата
- Млекара Шабац - продата
- Фабрика акумулатора Сомбор - стечај
- Пољопривредни комбинат 7. јули - стечај
- Индустријски комбинат „Гуча“ - стечај
- Рудник и топионица „Зајача“ - стечај
Душан Ступар - спољнотрговински махер
- Азотара - држава му одузела
- Универзал холдинг - продаје се
Ђорђије Ницовић - земљопоседник и текстилни магнат
- ПИК Бечеј - држава му одузела*
- Први мај - држава му одузела
- Нитекс - држава му одузела
- Рудник - држава му одузела
- Ирва инвестиције - продаје се *због неиспуњавања услова из приватизације
Ђорђије Ницовић и Душан Ступар одговорили су на позив Курира, али нису имали коментар поводом најављене продаје њихових компанија. Мирослав Богићевић није се јављао нити је одговарао на СМС поруке. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА