Најновије

МАТИЈЕВИЋ ПРОДАЈЕ ИНДУСТРИЈУ МЕСА: Купује ПКБ?!

Не би ли се докопао највећег српског пољопивредног комбината, Матијевић је спреман да прода и своју индустрију меса.

Матијевић жели ПКБ по сваку цену (Илустрација: Правда)

Када би од немачког Тениса добио 100 милиона евра за моју индустрију меса, одмах бих купио Пољопривредну корпорацију Београд, изјавио је Петар Матијевић, власник Индустрије меса Матијевић. Највећи произвођач меса у Европи Тенис озбиљно је заинтересован да од овог новосадског бизнисмена купи све кланице и месаре. Тим поводом власник ове немачке компаније Клеменс Тенис посетио је Матијевићеву фабрику пре око месец дана, а исход би, према очекивањима продавца, могао да буде позитиван.
- Тенис је врло расположен да купи Индустрију меса Матијевић, а ја сам заинтересован да је продам. Све опције су у игри, може се десити да им продам и већински удео од 51 одсто, али и мањински од 49 одсто капитала компаније. Не бојим се ни једне ни друге могућности, јер наша индустрија меса одлично ради - рекао је Матијевић. Он каже да има намеру да се повуче из производње и продаје меса, али не и да изађе из пољопривредног бизниса. Напротив, жели да прошири своје царство од укупно 33.000 хектара колико тренутно обрађује. Према његовим речима, Индустрија меса Матијевић вреди између 200 и 250 милиона евра, а стотинак милиона евра колико би могао да добије уколико Тенису прода половину компаније "таман би била довољна за куповину ПКБ-а".
- Сигурно ћу наставити да се бавим пољопривредом. У власништву имамо 23.000 хектара земље, а обрађујемо и 10.000 хектара у закупу. Куповином ПКБ-а добио бих додатних 17.000 хектара. Наставио бих и са хотелијерством и радом са некретнинама - открио је своје намере Матијевић. Према незваничним сазнањима, менаџери немачке компаније недавно су посетили још неколико месних индустрија у Србији, између осталих Неопланту и Јухор. У Неопланти су потврдили да су их посетили Тенисови људи и да су "разматрани искључиво аспекти евентуалне будуће сарадње". Немачки Тенис један је од највећих произвођача свиња у Европи. Годишње узгоји око 17 милиона свиња и око 400.000 говеда, а компанија има обрт већи од пет милијарди евра годишње. Компанија је у Београду са Владом потписала Меморандум о разумевању који предвиђа узгој три милиона товних свиња годишње у Србији и производњу на 20 фарми.

А шта с ПКБ-ом?

Иако је Скупштина града Београда, након захтева саме компаније која је успешно консолидовала своје пословање, недавно обуставила приватизацију ПКБ-а, Министарство привреде је након тога најавило нову могућност продаје која би подразумевала или стратешко партнерство или спуштање цене на 30 одсто од вредности капитала.
Тако би ПКБ вредео око 100 милиона евра. Министар привреде Жељко Сертић рекао је недавно да ће детаљи бити познати крајем маја. Извор: Блиц/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА