Најновије

Изнад Европе кружи нови баук: Руска авијација!

МОСКВА - Руски бомбардери на европском небу, кратки упади изнад Естоније, праћење сумњиве подморнице у шведским водама, указује да Русија тестира Запад као за време хладног рата оцењују аналитичари.
Руски авиони (Принтскрин)

Руски авиони (Принтскрин)

Напетости између НАТО и Русије порасле су од како је Русија у марту анектирала украјинско полуострво Крим. Авиони западне алијансе извршили су ове године више од 100 пресретања руских авиона, што је око три пута више него 2013. године, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у Атини и указао да је то знатан пораст али да алијанса ради шта је потребно. НАТО је указао да је за недељу дана било две серије инцидената везаних за руско војно ваздухопловство. Једна летилица специјализована за сакупљање податаке ушла је 22. октобра у естонски ваздушни простор, на око 600 метара и краће од једног минута, у околини острва Сарема. У уторак поподне и у среду савезнички ловци - немачки, норвешки, британски, турски, дански, фински и шведски - морали су да полете да пресретну четири групе руских авиона који су вршили "вежбе" изнад Атлантика, Балтичког мора, Северног мора и Црног мора. Демонстрација силе у којој су укључени бомбардери, ловци и транспортни авиони, према НАТО-у указују на појачане активности које су "неуобичајене". Члан саветодавног тела при руском министарству одбране Игор Короченко сматра међутим да је то само "враћање на нормалне војне активности" за једну земљу која размишља о свом одбрамбеном потенцијалу и борбеној спремности своје војске. - Ваздушне снаге се обучавају, праве извиђачке летове да боље разумеју намере наших колега из НАТО, рекао је он и додао да се Запад навикао да се Русија не истиче али да је "са тим готово" и да ће од сада Русија знати да покаже целом свету шта су њени легитимни интереси. Стручњак НАТО Брукс Тигнер рекао је за британски лист "Џејнс дифенс" да овакав тип провокација никад није престајао од краја хладног рата али да то није објављивано. Оно што се променило, рекао је да уместо надлетања изнад арктичког круга Норвешке и Шведске авиони се спуштају ка насељенијим зонама у комплекснијим формацијама, и људи могу да их виде како надлећу већ са британских или балтичких острва.
Прочитајте још:

Руски хуманитарни конвој стигао у Луганск и Доњецк

У близини Краноармејска пронађена тела 286 жена

Он сматра да ово није коинциденција и да "Русија игра агресивнију улогу, као што је радила у Украјини од марта" са припајањем Крима и подршком проруским побуњеницима на истоку. Шведска је пре две недеље послала преко 200 војника, специјалних бродова, миноловаца, и хеликоптера у Балтичко море у потрази за страном подморницом коју је видело више људи, подсећајући на операције из 1980-их после упада совјетских подморница. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА