Најновије

Посета значајна упркос провокацији Раме, подршка за спровођење реформи

Председник Владе Србије Александар Вучић информисао је данас амбасадоре земаља Квинте и амбасадора ЕУ о посети председника Владе Албаније Едија Раме и посебно указао на провокацију албанског премијера током јучерашњег обраћања медијима истакавши да је Србија реаговала одлучно и истовремено веома уздржано, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.
Александар Вучић (Фото: Сајт Владе Србије)

Александар Вучић (Фото: Сајт Владе Србије)

Сви амбасадори закључили су да је, упркос провокацији Едија Раме, посета била историјска и значајна за сарадњу и стабилност у региону, саопштила је владина. Вучић и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састали су се са амбасадорима Квинте (Велике Британије Денисом Кифом, Републике Италије Ђузепеом Манцом, Савезне Републике Немачке Хајнцом Вилхелмом, Сједињених Америчких Држава Мајклом Кирбијем, Републике Француске Кристином Моро), као и амбасадором Европске уније Мајклом Девенпортом. Током сусрета премијер Вучић упознао је амбасадоре са актуелним политичким и економским дешавањима у Србији, као и о економским реформама, страним улагањима и разговорима наше делегације са представницима ММФ-а. Председник српске Владе захвалио је амбасадорима на помоћи коју пружају у привлачењу страних инвеститора у Србију и поновио да ће им овде бити обезбеђено најповољније пословно окружење у региону. Амбасадори Квинте и ЕУ дали су пуну подршку Влади Србије у спровођењу реформских мера, позитивно оцењујући досадашњи ток разговора са ММФ-ом.   Премијер Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је Србија у разговорима са председником албанске владе показала истинско гостопримство и да је на унапред припремљени сценарио реаговала уздржано, поносно и примерено. Вучић је истакао да је политика Владе Србије да се разговара и да се решавају проблеми, и да то види као политику будућности. Он је одбацио критике да је требало другачије реаговати на Рамину провокацију: "Ако неко мисли да би озбиљна политика била да сам јуче узео мотку или ударио Раму, мислим да то није озбиљна политика, а ти који ми држе предавања да је тако нешто требало да урадим и који кажу да би тако нешто урадили, били би мањи од маковог зрна", уверен је премијер. "Желим да видим шта они мисле, имају ли шта да замере Србији, да ли нисмо показали гостопримство, да ли смо показали лоше гостопримство, да ли смо их неком речју увредили, да ли смо неку ружну или тешку реч изрекли, коју наши гости нису очекивали или смо само штитили свој интегритет, понос и суверенитет отаџбине", рекао је Вучић.
Прочитајте још: Aлбанка провоцира горе него Рама (18+)
Он је подсетио да ће Еди Рама доћи у Београд и на кинеско-регионални самит у децембру и да и тада неко треба да му каже "добар дан", те још једном нагласио да је политика Владе Србије одговорна, озбиљна и политика разговора. Говорећи о посети албанског премијера Прешеву, Вучиће је рекао да све што се у понедељак догодило и све што ће се евентуано догодити данас, понајмање говори о Србији. "Говориће много о њима, можда и о још некоме, а о нама нико не може да изговори лошу, тешку или непријатну реч", сматра председник владе. Он је истакао да је познато да Рама мисли да је Косово независно, али да то није била тема јучерашњих разговора и да је, уколико је неко требало да покрене ту тему, то требало да учине домаћини. "Албанија нема никакве везе са Косовом, или су још једанпут хтели да нам покажу да приче о великој Албанији нису само наш кошмар, већ и нечији снови, сигуран сам пусти снови", рекао је Вучић и истакао да ни јуче премијер Рама није имао одговор, какве везе има Албанија са Косовом. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА