Најновије

ЋОРСОКАК: Брисел се окреће против Кијева!?

БРИСЕЛ - Ситуација по питању решења украјинске кризе долази до усијања, а економски притисак суицидалних антируских санкција очигледно доводи Брисел у ћорсокак.
Петро Порошенко (принтскрин ББЦ)

Петро Порошенко (принтскрин ББЦ)

Оцене водећих економских светских аналитичара да ће ЕУ бити највише погођена антируским санкцијама се испостављају тачним, а о томе сведоче најновије изјаве европских званичника које су у конфронтацији са званичницима Кијева. Наиме, данас је Петро Порошенко, украјински председник, оштро одбио идеју о федерализацији и било каквом другом формату "поделе" Украјине. "Данас 100% Украјинаца жели јединствену Украјину и неће бити никакве федерализације." - рекао је Порошенко, али притисак из Брисела се повећава на Порошенка управо да прихвати неки вид решења који би задовољио бар делом захтеве устаника који су већ прогласили своје републике и исток Украјине називају "Новорусија". Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, недавно је аустријским новинарима рекла да ће Брисел захтевати од Кијева да "источним регионима пружи статус аутономије" и позвала НАТО да чим пре успостави мирније и партнерске односе са Русијом. Она је рекла да "Русија није непријатељ". Херман ван Ромпеј, председник Европског савета, 26. новембра је такође поручио Кијеву да ће морати одустати од својих циљева и рекао је да је "Кијев дужан да успостави федерализацију ради решења украјинске кризе".
Прочитајте још:СУД РАСПИСАО ПОТЕРНИЦУ ЗА ПОЧУЧОМ А ОН ИМ ПОРУЧИО: „Можете да ме ухватите за мог вршњака“!
Русија се држи мирно упућујући Кијев да реши "своје унутрашње питање", али пружајући активну дипломатску подршку напорима међународне заједнице да покрене дијалог између Доњецке и Луганске републике на једној и Украјине на другој страни. Федерализација у сваком случају представља решење на које би устаници могли да пристану, јер практично тиме добијају независну државу, односно, лабаву зависност и слободно се може рећи "победу". Владимир Путин, председник РФ, углавном коментарише санкције Запада као "бесмислен потез", истичући да су државе ЕУ заувек изгубиле позиције на огромном руском тржишту. Ангела Меркел, државна канцеларка Немачка, у последњим иступима је најоштрије упозорила партнере из ЕУ да не заговарају нове санкције према Русији. Она је истакла да "решења не може бити без Русије нити да стабилности у Европи може бити без Москве". Лидери Европске Уније по свему судећи схватају колико су тачне Путинове речи о "бесмислености санкција", као и да је подршка Кијеву исувише скупа. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА