Најновије

Украјинска криза доводи америчку војску на границу Русије

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица сматра да је Украјина реализација старе америчке идеје о приближавању НАТО савеза границама Русије и да то искључиво види на тај начин, јер догађаји који су се одиграли на Мајдану веома личе на оно што је било у БиХ.
Емир Кустурица (Фото: Медија Центар)

Емир Кустурица (Фото: Медија Центар)

- Кад је почео рат у Босни, он је био управо такав, спорадичан, сукоби су избијали од случаја до случаја, али све је стварно почело када су се на волшебан начин појавили некакви снајперисти на хотелу "Холидеј ин" у Сарајеву и почели да пуцају у људе окупљене на антиратном митингу. По некој инерцији, за то су оптужени Срби, али нису изнесени никакви докази. На Мајдану је доказано да су дошли наоружани припадници организације "Блеквотер". И разговор министра унутрашњих послова Естоније са Кетрин Ештон потврдио је да су то заиста они људи који пуцају у активисте Мајдана и у полицију - рекао је Кустурица у интервјуу за руску телевизију "Звезда", а преноси "Руска реч". То значи, каже Кустурица, да у свету постоји сила која сматра да је рат једини и прави генератор такозваног круга о коме је, како каже, и раније говорио. - И у том смислу, Украјину видим као забрињавајући фактор. Сви ми знамо да још од 1945. постоје специјалне наоружане групе које изазивају нереде у свим деловима света, а тачка до које су ти нереди доведени после Ирака, Сирије, "арапског пролећа" и Гадафија уводи нас у веома критичну фазу - оценио је Кустурица.
Прочитајте још:Није Сорош погрешио кад је упозорио да ће се ЕУ – ако изгуби рат у Украјини – сама распасти
Он је рекао да је сада још једном потврђено да је украјинска криза оно што доводи америчке војнике ближе Русији. - То је главни циљ. Све остало се ради само да би се то постигло - истакао је Кустурица. Када би Русија била мање хумана, каже Кустурица, она би морала да брани своју границу. - Али руска граница се далеко боље брани на даљим прилазима него што је Украјина. Украјинска криза је довела туђу армију на границу са Русијом. И она је сада у опасности. И то је лоша ситуација - оценио је Кустурица. Он је навео да се својевремено Михаил Горбачов договорио са Џорџом Бушем Старијим да се НАТО неће ширити, али он се у том тренутку препустио туђем утицају. - То се дешава са добронамерним Словенима који понекад буду обманути. Џорџ Буш је обећао да се неће ширити, али то је било на речима. Нигде нема таквог споразума у писаној форми. И то је, наравно, била грешка. Исто тако је и код нас. Многи Срби, а посебно Хрвати и муслимани, поверовали су да је Слободан Милошевић растурио Југославију - рекао је Кустурица. Они заборављају, додаје он, да је Џорџ Буш Старији тада изјавио да ниједна бивша југословенска република неће имати дипломатске односе са САД уколико не напусти Југославију. - Ми не можемо говорити о Слободану Милошевићу као рушитељу Југославије, како га је приказала пропаганда, када знамо да је Џорџ Буш рекао да неће бити дипломатских односа са југословенским републикама... Значи, они нису хтели Југославију, а не Слободан Милошевић. Исто тако је и код вас. Америка шири пропаганду и човеку је веома тешко да дође до праве истине - оценио је Кустурица. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА