Најновије

Да ли је лимун који се продаје у Србији заиста отрован?

Да ли је лимун који се тренутно налази на територији Србије отрован, мораће да истражи Министарство пољопривреде, које већ два дана, док та гласина потреса јавност - ћути, саопштила је Национална организација потрошача Србије.

Споран увоз лимуна у Србију

Споран увоз лимуна у Србију

Све док Министарство пољопривреде нема одговор, а ни инструменте да хитно реагује на гласине о отровном лимуну, Србија ће бити и остати плодно тло за ширење страха и неговање параноје када је реч о безбедности хране, наводи се у саопштењу које преноси Фонет. Организација потрошача истиче да годинама нико од надлежних у тој области не ради свој део посла. Не постоји савет за безбедност производа који би се бавио проценом, анализирањем и управљањем ризика, а не постоји чак ни неформална група у оквиру Министарства пољопривреде која би се тиме бавила. Тамо нема никога коме бисте могли да се обратите на тему безбедности хране у ванредним ситуацијама, тврди Национална организација потрошача. Све то, како се наводи, широм отвара врата за спекулације, али и за мито и корупцију у области безбедности хране, било да је из увоза или из домаће производње.
Прочитајте још: Потресно писмо Николе Шешеља Влади Републике Србије
Будући да је гласина потекла из Хрватске и тамошњег удружења за заштиту потрошача, у саопштењу се потрошачи подсећају да у Европској унији ради перфектно усавршен систем за брзо узбуњивање свих чланица и да сва храна која улази у ЕУ подлеже проверама, а касније следи и брза реакција уколико се утврди да храна није безопасна. Провером на том систему утврђено је да помињана Турска, као произвођач лимуна, није имала проблема са остацима фунгицида на воћу од априла ове године. Извртање чињеница о наглом појефтињењу лимуна такође није помогло да се јавности пружи права слика, јер потрошачи знају да је цена лимуна враћена на нормалу након што је пре месец дана дошло до наглог поскупљења, условљеног застоју увоза и мањој понуди, стоји у саопштењу. Извор: РТС  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА