Најновије

Не давите Дулета

Дуле Вујошевић је своју интелигенцију, понашање и здравље потпуно ставио у функцију игре, чак и када то не изгледа тако. Осим што више времена проводи у рекету него на клупи, да ли је нормално и друштвено прихватљиво да своје играче хвата за гушу? Разуме се да није.
Вујошевић (фото kkpartizan.rs)

Вујошевић (фото kkpartizan.rs)

Али досадашња историја је показала како тај сиротан кога придави Вујошевић или му макар лупи ћушку, као ономад малом Богдановићу, вреди бар милион евра по сезони. Потом се та жртва везује за тренера Партизана као за другог оца. И то не само због тога што махом свима њима Дуле помиње мајку! Иако сам загрижени звездаш – ваљда схватате моје боли док ово исписујем – не допада ми се свеопшта хајка на Вујошевића. Разлог је тај што је Дуле очити пример да баскет није пуко спортско надметање. Да је тако, све спортове је требало давно забранити, јер они, насупрот трабуњању сенилних стараца из МОК-а како фискултурно вежбање одржава здравим тело и дух, производе многе тешке повреде. Погледајте Дулетове играче. После припрема, њихова колена су у горем стању него стајни трап Чеде Јовановића. Дуле, међутим, не фолира. Он не ствара илузију да баскет није битка љута. Напротив, он то и подстиче, отварајући нове фонтове, попут објаве рата Вучићу. И ту је јединствен, јер није дволичан. Док опоненти стварају илузију алтернативе цару Вучићу, а заправо би одмах правили дилове с њим – ено га ред за аудијенцију, дугачак је од Немањине па до Аутокоманде – Дуле пажљиво негује, као непрскани парадајз, искрено непријатељство према премијеру.
Прочитајте још: Хитлерова ћерка влада светом: КГБ и Штази открили мрачну тајну чувану деценијама?
Отуда Дуле прераста и у политички феномен. И то сасвим необичан. Неће, наиме, да оснује странку, осим ако не мисли да пријави Партизан као политичку организацију? Шта би у том случају постао Дуле? Википедија га је, уосталом, већ унапредила у – народног хероја. И то без резолуције Авноја. То је још један доказ да је Вујошевић биће са оне стране историје. И такав, као раритет, он прераста у драмски лик који се на сваком кораку саплиће о нову препреку политичке коректности. Због тога он толико подсећа на очеве које смо толико волели. Долазили су кући тачно у три. По њима је могао да се навије сат. Потом би појели супицу, дремнули би до четири, кад мува није смела да се чује. Онда су водили жену и децу на колаче. После родитељских састанака делили су шамаре или бомбоне, зависно од учинка. Ти очеви диносауруси који су изумрли, не услед леденог доба, већ услед великог праска људских слобода – ти мамути пред којима су се тресле гаће не заслужују барем једно. Не заслужују да се придаве. Отуда Дуле изазива помешана осећања. За једне је тиранин, за друге херој. А заправо је одавно музејски примерак! Александар Апостоловски Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА